„Мама ме подготви за училище. Пресметнато в пари –все едно ме ожени". Подобни постове вървят усилено в социалната мрежа преди първия звънец. От много години 15 септември се превръща в бреме не само за родителите на първокласниците, но и на по-големите ученици.
Като изключим приготовленията за първолаците, които започват от лятото, все още не се усеща в Смолян суматоха преди началото на новата учебна година. Като че ли не само учениците, но и родителите не бързат още с купуването на учебници и помагала преди старта. По смолянските книжарници се предлага богато разнообразие и като артикули, и като цени на ученически пособия. Според продавачите, голямата лудница ще настъпи точно след откриването на учебната година. Тогава ще се разтръгнат и ученици и родители да търсят учебници с определени автори от училищата, тетрадки, помагала и др. И така до края на септември ще има шетане от книжарница до книжарница и от магазин до магазин. Други посещават регионалната библиотека, за да търсят учебници, но това става след като станат ясни изискванията на учителите за автори и издателства.
Обичайно първолаците се вълнуват много и чакат с нетърпение първия звънец, който ще ги призове да влезнат в класните стаи.

Повечето родители вече са купили всичко необходимо за този специален ден.

Такова е мнението на книжарите, които споделят, че още през летните месеци са се купували тетрадки, помагала и други пособия най-много от родителите на първокласниците. По-заможни майки и татковци са отделили от семейния бюджет  1000 лв., като в сумата влиза и купуването на мебели – бюро, стол, лаптоп и др. По-бедните родители споделят, че с около 300 лв. са подготвили детето си за първия учебен ден. Толкова е и помощта, която се дава на социално слабите родители.
Тетрадките са най-различни като цените им са според качеството на хартията и броя листове. Те имат цени от 25 ст. до 8 лв. Последните са луксозни, с твърди корици, от по 200 листа. Както всяка година и сега децата много дълго избират тетрадки най-вече заради картинките. Децата могат да избират между тетрадки с животни, с приказни или анимационни герои или пък със съвсем неутрални картинки. Цените на тетрадките са различни според качеството на хартията и броя листове.
Раничките вървят от 15 до 100 лева, според възможностите на майките и татковците.
Много от родителите споделиха, че са купували от Пловдив всичко необходимо за първия учебен ден. Там разнообразието е голямо, а и ученическите пособия са по-евтини.
Ако минимум 200 лева струва подготовката за един първокласник тази година, един гимназист излиза двойно повече. При учениците от 8 клас нагоре само учебниците излизат над 200 лв. и още толкова минимум ще са необходими за набавянето на несесер с моливи и химикалки, линии, пергел, блокче за рисуване, бои, тетрадки, раница и дрехи. Това пресмятат родители на по-големи ученици.
Няма особена промяна в цените за началния курс. Родителите там ще трябва да купят само учебни тетрадки, атласи и сборници, защото учебниците са ангажимент на държавата. 

По-скъпи учебници

Според учители,  драстично поскъпване има при учениците, които тази година ще бъдат в 9 клас. Родителите им ще трябва да платят за набавянето на учебниците между 30-40% повече в сравнение с миналата година. Причината е, че тази година са излезнали нови учебници за 9 клас. Те са доста по-скъпи за разлика от тези по старата програма. Например, една от математиките за 9 клас по старата програма е била 6 лв., а новият учебник е 12.90 лв. Има учебник по точната наука и на цена от 15 лв. Вече няма издание, което да е под 10 лв.
Учебниците по английски език могат да достигнат до 50 лв. Това включва набавянето на учебник и учебна тетрадка. Ако обаче са на българско издателство, цената пада почти наполовина – до 30 лева. Учебната тетрадка, която родителите трябва да купят по английски за 2 или 3 клас, е около 10 лв., което е напълно приемливо. 

„Чудим се как да изпратим децата си на училище, такава скъпотия е.

Имам двама ученика и ще ни трябват към 600 лв., за да ги стегнем за училище. То не е само учебници, дрехи трябват, карти за пътуване, джобни за закуска. И учителите като започнат с техните претенции за тетрадки и помагала. Направо не ми се мисли", споделя 34-годишната Елеонора. „Даваш едни пари, за да пазят едни тетрадки, едни учебници и едни помагала шкафа на бюрото. Ама нали надеждата умира последна, все се надяваш, че нещо от това ще бъде отворено поне веднъж. Моят син все казва, че не му е интересен учебният материал, но сме задължени да купуваме учебници", споделя друга майка. 
По-големите ученици пък изобщо не се вълнуват толкова от подготовката си за училище.

„Трябва ми една тетрадка и един химикал, учебници няма да купувам",

категоричен е Златин, който сега ще бъде в единадесети клас. Момчето казва, че всичко, което му е необходимо за обучението си, го намира в интернет и не вижда смисъл родителите му дават пари за учебници.
Такива са настроенията преди началото на новата учебна година. Много вяло върви подготовката за първия учебен ден, родителите не бързат също с подготовката на децата им за училище. Голямото пазаруване ще започва за повечето след 17 септември. Повечето от големите ученици посрещат с досада първия учебен ден, защото жадно са вперели поглед, мечти и желания да напуснат България и да отидат в чужбина, за да живеят по-добре. 
Николай Михайлов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I