Основно ще се ремонтира и тунел „Кричим", построен преди 55 години

Стартира рехабилитацията и реконструкцията на над 36 км от третокласния път III-866 Кричим - Михалково – Смолян, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура". Проектът ще се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Инвестицията е за над 49,5 млн. лв.
Третокласният път е основна пътна връзка за жителите на Михалково, Кричим и Девин с град Смолян и к. к. „Пампорово". Пътният участък осигурява и бърз достъп до път І-8 Пазарджик - Пловдив. Целият участък е разделен на два лота - 22 и 23.
Лот 22 започва от кръстовището за стената на яз. „Цанков камък" при Михалково и преминава покрай язовир „Въча". Този участък е с дължина 21,1 км и в него е предвидена подмяна на пътната настилка, подобряване на отводняването, нова маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. Ще се ремонтира мостът над река Чурековска в село Михалково. Проектът включва и изграждане на 10 подпорни стени с различна височина от 2 до 6 метра. В някои участъци от пътя ще бъдат монтирани високоякостни мрежи за предотвратяване свличането на камъни и земни маси.
В лот 23 е участъкът от изхода на Кричим до яз. „Въча". С изпълнението на проекта ще се подобрят технико-експлоатационните характеристики на третокласния път и ще се постигане еднородност на пътната настилка. Основните дейности, които ще бъдат изпълнени са изграждане на нова асфалтова настилка, подобряване на отводняването на пътя, нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. Предвидено е и изграждането на подпорни и укрепителни стени с различна височина, както и укрепване на откосите с високоякостни мрежи. В този участък ще бъдат ремонтирани 4 големи мостови съоръжения и тунела „Кричим", с дължина 130 м. Тунел „Кричим" е изграден през 1963 г., като от тогава досега не е ремонтиран. Предвижда се изграждането на хидроизолационна и дренажна система, нова пътна настилка, тротоари, енергоефективна осветителна система и др.
Срокът за изпълнение и на двата лота е 15 месеца.
Строително-монтажните работи за лот 22 са възложени на „ИСА 2000" ЕООД, а на лот 23 на „АВТОМАГИСТРАЛИ ЧЕРНО МОРЕ" АД, с подизпълнител „ИСА 2000" ЕООД. Строителният надзор и на двата лота ще осъществи „ПЪТКОНСУЛТ 2000" ЕООД, а авторският надзор ще бъде от „ИЛИЯ БУРДА" ЕООД.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I