С 530 гласа „за" Европейският парламент прие законодателна резолюция, с която се одобрява предложението за регламент на Съвета относно програмата за научни изследвания и обучение на Европейската общност за атомна енергия („Програмата на Евратом") за периода от 1 януари 2019 г. до 31 декември 2020 г.
Програмата на Евратом е насочена към научноизследователски дейности и дейности по обучение в ядрената област с акцент върху постоянното подобряване на ядрената сигурност, безопасност и радиационна защита, безопасно управление на радиоактивните отпадъци и по-нататъшно развитие на ядрените технологии, включително и термоядрения синтез като технологии със съществен потенциален принос за ограничаване на климатичните промени и дългосрочното намаляване на изхвърляните парникови газове от енергийните инсталации.
Евродепутатът Владимир Уручев - съдокладчик на групата на ЕНП по Програмата на Евратом, изрази подкрепата си за проекта на регламент, който предвижда финансиране в общ размер 770 220 000 евро от ЕС за научни изследвания и обучение в областта на ядрената наука и технологии за периода 2019-2020 г.
„Поддържането на най-висока степен на безопасност на ядрените реактори и свързаните с тях ядрено-горивни цикли по време на експлоатация и извеждане от експлоатация е основен приоритет с оглед защита на човешкото здраве и околната среда. Ето защо научноизследователската и развойна дейност в областта на ядрените технологии е от първостепенно значение за постоянно подобряване на ядрената сигурност и безопасност, радиационната защита и развитието на нови поколения на ядрените технологии", отбеляза Уручев. В тази връзка той добави, че за да се превърне термоядреният синтез в потенциален източник на енергия без въглеродни емисии, на първо място следва да бъде завършен строежът и въвеждането в експлоатация на международния термоядрен реактор ITER.
На следващо място евродепутатът изтъкна значението на съгласуваността на дейностите по Програмата на Евратом и програма „Хоризонт 2020", което ще спомогне за по-силно взаимодействие между ядрените и неядрените изследвания и трансфер на знания в области като радиационната защита и медицинските научноизследователски програми или дейностите за подкрепа на мобилността на научните изследователи, както в случая с действията по програма „Мария Склодовска - Кюри". „Това е и една от целите на обновената Програма на Евратом - да допринесе за привлекателността на научноизследователската професия в Съюза", отбеляза в заключение Уручев.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I