50% не могат да си позволят месо, десетки хиляди не знаят що е почивка

Тежко се живее в Родопите. Една от най-красивите планини в Европа приютява едни от най-бедните хора на Стария континент. Над 97 000 родопчани от областите Кърджали и Смолян са в риск от бедност.
Малко над половината от населението на област Смолян не може да си позволи да консумира месо, пиле или риба всеки втори ден. За 66 251 жители на региона пък едноседмична почивка извън дома е непостижим лукс.
Това сочат данните на Националната статистика за линията на бедност в региона.
Над 35 000 жители на областта са посочили, че изпитват затруднение при плащането навреме на заеми, наеми, текущи разходи за ток, вода и отопление. 42 474 родопчани пък живеят в домакинства, които трябва да се ограничават при отоплението на жилищата си поради недостиг на средства.
Над 53 000 души в област Смолян са в риск от бедност.
През м.г. линията на бедност за област Смолян e 309.92 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 20.9% от населението на областта.
В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 3.5%, а относителният дял на бедното население намалява с 1.4 процентни пункта.
Най-голям брой лица изпитват ограничения по отношение на възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (64.9%) и почивката извън дома (60.5%). Успоредно с това 1.5% от лицата не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1.9% - цветен телевизор, 7.6% - автоматична пералня, а 50.7% посочват, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. Близо една трета от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 38.8% от лицата се ограничават при отоплението на жилището си.
В област Кърджали живеят най-много бедни хора в сравнение с останалите региони на страната. Недоимъкът е част от битието на 29,1 на сто от населението в Кърджалийско, сочат обобщените данни на Националната статистика за 2017 година. На второ място е Сливен с 28.2% относителен дял на бедните, следван от Шумен - 25.8%. Най-ниски са показателите в областите Благоевград - 13.5%, Плевен - 14.8%, и Разград - 15.7%.
Линията на бедност за 2017 г. намалява спрямо 2016 г. в две области - Сливен (с 4.2%) и Монтана (с 2.5%), посочват статистиците. Основната причина за по-ниския размер на линията на бедност се дължи на намаляването на средния размер на дохода от пенсии с 16.7% и за двете области.
Линията на бедност за 2017 г. се увеличава спрямо 2016 г. във всички останали области, по съществено в областите Кърджали (с 30.2%), Ловеч (с 30.2%), Русе (с 25.3%), Варна (с 23.4%), Габрово (с 21.5%) и Видин (с 20.6%).
Област Благоевград е с най-нисък относителен дял на бедност за мъжете - 11.7%, а с най-високо равнище е област Сливен - 30.1%. В област Разград жените са с най-ниско равнище на бедност - 14.9%, при 30.5% за област Кърджали. В областите Ямбол, Русе, Габрово, София, Смолян и Стара Загора относителният дял на жените, живеещи в риск от бедност, е по-голям с повече от 5 процентни пункта спрямо относителния дял на мъжете.
На снимката: Кандидати за работа в Бюрото по труда в Кърджали
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I