Извършените от служителите на Регионалната здравна инспекция в Смолян проверки за готовността на училищата за първия учебен ден показват, че всички отговарят на здравно-хигиенните изисквания, съобщиха от РЗИ. Директорите на 7 учебни заведения са изпълнили издадените в края на миналата учебна година предписания за: освежаване на класните стаи, кабинетите, коридорите, физкултурните салони и съблекалните, за подмяна на подови настилки и  учебна мебел, както и  за ремонт на санитарните възли. В смолянското ученическо общежитие е извършен основен ремонт на санитарните възли и частичен на баните, но не е подменена старата дограма поради липса на финансов ресурс. По същата причина с удължен срок на предписанието е и средното училище в Чепеларе, където предстои подновяване на мазилката на фасадата на сградата. Прави добро впечатление, че освен предписаните от РЗИ – Смолян мерки, в СУ „Св. Св. Кирил и Методий" – Рудозем е извършен генерален ремонт на сградата и пространствата около нея, както и монтиран асансьор за осигуряване на достъп от инвалиди.
В навечерието на новата учебна година здравните инспектори извършиха проверка и на подлежащите на контрол 37 здравни кабинета в училищата и 38 в детските градини на територията на област Смолян. Всички отговарят на санитарно – хигиенните изисквания и разполагат с необходимите лекарствени средства в спешния шкаф за оказване на първа помощ. В 25 детски градини няма здравни кабинети, но според броя на децата е осигурен медицински специалист в определени дни от седмицата. В други 8 детски заведения няма медицински специалист, поради малкия брой деца.Същите при необходимост се обслужват от личния си лекар.
От началото на 2018 година влезе в сила Наредба 1, касаеща физиологичните норми за хранене на населението. Тя променя изискванията към енергията, която получават чрез храната децата и учениците. В новите менюта се намаляват  количествата мазнини и въглехидрати, а се увеличават тези на влакнините, съдържащи се в плодовете, зеленчуците и зърнените храни. Контролът на РЗИ – Смолян по отношение спазване на новите изисквания ще започне след излизане от печат на новите рецептурници за хранене на децата, посочиха от Здравната инспекция.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I