Мана е покосила находищата с мурсалски чай в районите с естествени находища, които са в местности над смолянското село Мугла, съобщи кметът на населеното място Даниела Кубинска. Причината е в проливните дъждове, които се изляха над региона през лятото. Това вложило значително качеството на лековития чай, намалило е и количествата му.
„Точно когато цъфтеше валя много, чаят потъмня качеството му е доста по-лошо в сравнение с други години", коментира Кубинска.
Въпреки забраната за бране, дори и за лични нужди, бракониери са посягали на защитените растения. „Има подобни случаи и доколкото знам са санкционирани от служители на горските стопанства", добави кметът на Мугла.
Според Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян обаче, при тях няма постъпили подобни уведомления, както няма и санкционирани от тях за бране на мурсалския чай. Санкцията за нарушителите е глоба от 100 до 1000 лв., а за юридически лица от 500 до 3000 лв. Големите естествени находища са в местностите „Мурсалица", „Чаева чука" и др.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I