Кметът на Смолян Николай Мелемов връчи официално отличието „Почетен гражданин“ на свещеник Димитър Михайлов, който е и първият демократично избран кмет на града. Това се случи на заседанието на Общинския съвет в четвъртък.
„Точно преди 23 години бях тук за последно. През октомври месец, в края на мандата си като кмет, а сега съм тук, за да получа тази висока награда, което показва, че животът ми не е минал напразно”, посочи свещеник Михайлов. Той отбеляза със сълзи на очи,  че е късметлия в живота, а това признание е още един повод за радост.
Михайлов изказа своята благодарност към кмета на Смолян, на общинските съветници и председателя на Общинския съвет. „Искам да благодаря и на онези 43-ма кметове на кметства, с които работих по време на моя мандат от 1991 до 1995 г., на тогавашните общински съветници, на общинската администрация, защото бяха лоялни. Аз може да съм почетен гражданин, но всички кметове и общински съветници сте доблестни граждани на Смолян, защото работите за града и за хората. Благодарен съм на всички вас за присъствието, на семейството ми, на покойните ми родители за възпитанието, съветите, напътствията, които са ми давали в живота. На всички желая успех!“, каза още в обръщението си почетният гражданин на Смолян Димитър Михайлов.
Той бе удостоен с най-високото отличие на предишното заседание на Общинския съвет, което му се дава по повод 70-годишнината му.
Димитър Михайлов е завършил „Богословие“ в Духовна академия „Св. Климент Охридски“. 18 години той е музеен специалист в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян.
През 2006 г. е ръкоположен за свещеник. В продължение на 4 години е главен организатор на строителството на храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян. Автор е на пет книги. От 12 години е свещеник в катедралния храм в Смолян, като обслужва и други православни храмове в общината. Свещеник Димитър Михайлов се ползва с доказан и заслужен обществен авторитет.
Като кмет на община Смолян Михайлов има значителен принос в развитието на града и общината в първите години на прехода.  По време на неговия мандат е запазена политическата толерантност. След продължително прекъсване със собствени средства на Общината е възстановен съборът на Рожен. По повод 80-годишнината от Освобождението на Родопите през 1992 г. е открит паметника на полковник Владимир Серафимов и Балканската война. В тези година са съхранени много културни и образователни институции, проведени са много българо-гръцки срещи и разговори. Подписани са първите договори за побратимяване на Смолян с израелския град Ейлат и гръцкия Ксанти. За болницата в Смолян е осигурен и първият скенер. Заради неговите заслуги, активната му дейност и обществения му авторитет, кметът Мелемов предложи на съветниците Димитър Михайлов да бъде удостоен с почетното звание.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I