„Ако не се вземат адекватни мерки за кадровите проблеми в системата на здравеопазването и работещите в тази сфера се оставят с такива възнаграждения, ще има проблеми с лекарите не само Смолян, но и в цялата страна.  Важно е да се очертаят перспективите. Всички лечебни заведения трябва да са равнопоставени“.
Това заяви на пресконференция в Смолян доц. д-р Андрей Кехайов,  координатор „Международни дейности“  в БЛС и президент на Югоизточно-Европейски Медицински Форум.
По националния проблем за изтичане на лекарските кадри, той посочи, че са подготвили доклад, в който е направена пълна статистика. Тя показва, че от 2007 г. до сега общо около 5 000 лекари са напуснали България. През последните години броят им намалява, но все пак напускат лекарите с по две-три специалности.
„Това означава, че около 15 % от лекарите в страната са напуснали за този период от време. Отчитайки възрастовата граница на българските лекари, над 50 % от тях са над 50 години. Трябва да се направят реални стъпки, така, че хората да се чувстват сигурни в този град“, добави доц. д-р Кехайов.
При срещата с кметове от  Смолянска област  и директори на лечебни заведения се очерта важен проблема с  човешките ресурси, стандартите и други неща, които трябва да дадат устойчивост на лечебните заведения, за да може хората да имат достъп до тях, коментира още д-р Кехайов.
Според него  демографския  срив и всички останали проблеми трябва да бъдат отчетени при формирането на  регионалните политики в здравеопазването. Той посочи, че в определени градове, където няма специалисти по дадена специалност, а трябва да се осъществи достъп на хората до нея, може да се изпращат консултанти от други населени места.
В пресконференцията участваше и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той коментира, че трябва  да се мисли за пакет в отдалечените райони, където има една болница да има и  специален пакет. Затова ще работи БЛС, защото  това население има нужда от специфична помощ. Необходимо е да се осигури базова медицина и да се създаде спокойствие у населението, за да няма тревожност и желание у хората да напускат малката община. Затова на първо място  трябва да се осигурят базови услуги, които са в основата за задържане на населението – училище, болница, препитание,  посочи още д-р Маджаров. 
На срещата присъстваха още  директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева, директорът на РЗИ – Смолян д-р Кузман Гелов и шефове на общински болници в региона.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I