Усилена работа кипи по възстановяване на Туристическата писта на Мечи чал край Чепеларе. Ако се задържи благоприятното време, до две седмици тя ще е напълно възстановена.
Проблемите в района се появиха в края на юли, когато се изсипа силен дъжд, който нанесе сериозни щети по инфраструктурата в общината, а придошлите води от дере отнесоха и част от Туристическата писта. В момента се поставят водосточни тръби с голям диаметър, които да поемат водите от реката, като в началото на водостока се прави специално съоръжение, което да не допуска навлизане на едри частици, които евентуално да създават бъдещи проблеми. Дължината на новата отводнителна система е над 100 м. Същевременно от „Пампорово“ АД възстановяват и щетите, нанесени по съоръженията за изкуствен сняг, като се прокарва нова електрическа инсталация, водопровод и т.н., за да могат съоръженията да започнат да работят през зимния сезон. С възстановяване на пистата се внася сериозно спокойствие в туристическия бранш в региона, тъй като тя ще е напълно готова да посреща туристи до дни. Освен това, с възстановяването й се решава проблема и с горския път, който се ползва от фирмите за дърводобив, които изнасят дървесината от местностите в района през летния период. 
Със спешното решаване на проблемите се зае Община Чепеларе в лицето на кмета Славка Чакърова, която предприе мерки, имайки предвид, че сме на прага на новия зимен сезон. Средствата, които са подсигурени по проекта за възстановителните дейности, са в размер на 112 хил.лв., които са подсигурени от Общината, но впоследствие ще се кандидатства пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, които да ги възстановят. „Още в началото на мандата си обявих, че ще работя за развитие на туризма в община Чепеларе и ще помагаме с каквото можем. Предприетите мерки са именно в тази посока, освен това с възстановяването на пътя се облекчава значително и дейността на дървопреработвателния бранш“, коментира Чакърова. Тя изрази надежда в най-кратки срокове държавата да възстанови вложените средства за аварийно-ремонтите дейности, тъй като не е тайна за никой деликатното финансово положение на администрацията от родопския град. „Въпреки, че сме затруднени финансово, предприех тези мерки по възстановяването на пистата, тъй като Чепеларе разчита много на туризма и не можем да си позволим да не сме готови за новия сезон“, добави Чакърова. В района на проблемния участък ще бъдат насипани и около 4 хил.куб.м пръст, за да се възстанови пистата във вида, който е била преди това.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I