„След множество усилия на Министерството на земеделието, храните и горите, на политическо и експертно ниво, на Южноцентралното горско предприятие, Горската дирекция, Агенция по горите, Лесозащитна станция, частни фирми, научна общност, лесовъди от областта, кооперации, собственици, можем да говорим за разрешаване на проблема. Въпреки негативните прогнози, предприетите действия и мерки, доведоха до резултатът, който отчитаме, и аз много бих искал всички да изкажем благодарност към хората, които положиха неимоверни усилия през последните три години", каза областният управител Недялко Славов на пресконференция относно състоянието на иглолистните гори, засегнати от биотични и абиотични фактори на територията на бласт Смолян.
Инж. Ботьо Арабаджиев – директор на ЮЦДП–Смолян, представи подробна информация за засегнатите и реализирани количества пострадала дървесина от м.март 2015 до октомври 2018 г. за област Смолян. За този период на територията на ЮЦДП са инвентаризирани 3 340 237 куб.м стояща маса пострадала дървесина от биотични и абиотични фактори, а само за област Смолян – 1 202 572 куб.м стояща маса. В това число са включени и количества пострадала дървесина в недостъпни басейни в размер на 124 114 куб.м. ст. маса, съответно 78 980 куб.м. ст. маса на територията на област Смолян. 
Усвоени количества дървесина за същия период са 2 939 771 куб.м ст.маса повредена дървесина, т.е. 91 % спрямо реално усвоимата пострадала дървесина и съответно 1 015 322 куб.м ст.маса за област Смолян, или 90% от реално усвоимата пострадала дървесина.
„Всички ние направихме така, че щетите да бъдат сведени до минимум", допълни в заключение областният управител Недялко Славов, като обърна внимание на ползата, че през последните години се забелязва активно насърчаване на предприемачеството и инвестиции в преработка на дървесина, което на практика генерира и заетост и доходи на населението.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I