Най-голямото смолянско село-Смилян, подготвя шестнадесетото издание на Празника на фасула. По традиция, фестивалът ще се проведе последната събота на месец октомври и ще бъде съчетан с курбан за здраве и берекет на жителите на селото. Празникът се утвърди като едно от знаковите туристически събития в Смолянския регион, привличащо ежегодно няколко хиляди посетители, гости и туристи, почитатели на традиционния сорт фасул и красотата на Среднородипието през есента.
Организатори на събитието са община Смолян, кметство Смилян и местното читалище „Проф. Асен Златаров 1927 г.”
Началото на празника ще бъде дадено със залп на фасулевото топче пред централния вход на читалището в 10 ч. Така ще се даде и старт на състезанието по планинско бягане за юноши и девойки на Българска федерация по лека атлетика, което ще се проведе за 6-и път.
Гостите могат да разгледат щандовете на производители, където освен смилянски фасул ще могат да си закупят картофи, сушени билки, домашно приготвени сладка и други продукти, произведени в селищата от района на Горното поречие на р. Арда. Ще могат да разгледат и паната, участващи в конкурса „Най-оригинално пано от Смилянски фасул“.
За най-малките участници и гости на празника ще бъдат организирани „Игрите на фасула“ - в тях те ще мерят бързина, сръчност и точен мерник.
Местните таланти от самодейните групи, творчески трупи и състави от училището, детската градина и пенсионерския клуб в селото ще се погрижат за доброто настроение на публиката с музикално-хумористична програма, посветена отново на прочутия местен фасул. Изпълненията на мъжка фолклорна група „Виденица“ от с. Змеица и на женска група за автентичен фолклор от гр. Априлци също ще допринесат за настроението на гостите на празника.
Всички гости и жители на селото могат да похапнат безплатно натурален, екологично чист и приготвен по специална местна рецепта смилянски фасул, както и от приготвените за курбана месни ястия.
24smolian.com





Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I