На празника на храм „Св. Йоан Рилски“ в Девин архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще възглави божествената света Литургия от 9 часа на 19 октомври.  Заедно с него ще служат председателят на храма протойерей Тодор Веселинов и свещеници от Смолян.
Най-почитаният български светец и наш небесния закрилник св. Йоан Рилски Чудотворец е роден  в село Скрино, Руен планина, Кюстендилско, вероятно през 876 г.  Умира на 18 август 946 г. Великият отшелник и основателят  на монашеството у нас  е наречен земен ангел и небесен  жител. За почитане на светеца Църквата е отредила три празника – на 18 август за неговото успение, на 1 юли за връщането на неговите мощи в Рилския манастир през 1469 г., а 19 октомври е посветен на пренасянето на мощите на светеца от Средец във Велико Търново през 1195 г.
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I