Все повече деца надигат чашката. Възрастта пада, а честотата на употреба на алкохол се увеличава. Над 50 на сто от 13-годишните в Източните Родопи се пробвали ефекта от високоградусови питиета, сочат последните проучвания на Националния център за обществено здраве и анализи. Родопите не правят изключение от други региони в страната. Според последните данни, алкохол са пробвали и 12-годишни деца.
Един от най-фрапантните примери за последните години е от анкета, проведена в Кърджали. В нея ученици са посочили, че пият по… 11 бири на ден!
Родител на ученик бе глобен с 350 лева затова, че синът му бил без придружител след 22 часа. Същата нощ пък момчето било на кръчма с още двама съученици. Всички изпиват огромно количество алкохол в известен ресторант в квартал „Възрожденци”, след което тръгват на тур из баровете. Пред клуб в централната част на града едното от непълнолетните момчета припада, а на място е изпратен екип на Спешна помощ и полицията. Ученикът е транспортиран в болницата с алкохолно натравяне, а родителите извикани за връчване на актове…

„Имаш ли пари – пиеш”

„Имаш ли пари-пиеш, нямаш ли-не влизаш в заведенията”, пък е водещото мнение на тийнейджъри в региона. По думите на непълнолетни, няма никакъв проблем да се поръча алкохол в питейните заведения, нито пък той да бъде закупен в магазинната мрежа, като контролът е занижен до минимум.
„Това е магазин, нашата работа е да продаваме стоката. Щом си плащат хората, получават. Хлапе купува алкохол и тоалетна хартия. Предполага се, че са го пратили да пазарува. Да му искаме лична карта и да не му продадем? После ще дойде родителят да се разправя или пък просто детето ще отиде и ще пазарува другаде”, коментира служителка в средно голям хранителен магазин в Кърджали.
Според сервитьори в областния град, ситуацията е същата и в заведенията. Основният контингент на баровете пък е именно във възрастовата група 15-20 години. Проверките са редки, а обичайно собственици на заведения научават за тях още преди да се появят проверяващите.

Да празнуваш рожден ден на празна сергия…

Ученичка колабира след като пила водка и уиски навръх рождения си ден. Запоят бил организиран от тийнейджърката, като компания й правили две нейни приятелки. Място за купона пък станал кооперативния пазар в Крумовград.
Непълнолетните купили алкохола от магазин в централната част на родопския град. Рожденичката се сдобила без проблем с бутилка от 700 мл. уиски и 200-милилитрова бутилка водка. Запоят започна край сергиите на пазара, а малко след това рожденичката се почувствала зле. В този момент баща й се опитал да я потърси по телефона. След като никой не му вдигнал, родителят се качил в автомобила си и започнал да обикаля. Малко по-късно открил дъщеря си в неадекватно състояние в района на тържището. Веднага я откарал във филиала на спешна помощ, откъдето транспортирали момичето в болницата в Кърджали. След направени манипулации състоянието й се подобрило и детето било освободено за домашно лечение.
Полицията веднага се заела със случая, както и от агенцията за закрила на детето. Бил установен магазинът, от който алкохолът бил закупен, както и продавачката, дала бутилките на непълнолетните без да им поиска лични карти.
Магазинерката отнесе акт в размер на 2000 лева…

„Разполагаме с 200 евро на месец…”

„Родителите ми живеят във Франция и Германия, изплащат кредити, аз и сестричката ми разполагаме с 200 евро на месец…”.
Този сценарий е умножен стотици пъти в Родопите. Хиляди са гурбетчиите в областите Кърджали и Смолян, а стотици семейства са разделени заради по-високия стандарт и възможности за работа зад граница. Няма точни цифри за броя на хората от двата региона, които са избрали гурбета, но почти няма семейство, в което поне един от членовете да не е работил дори сезонно в държава в Западна Европа. В много от случаите пък децата се оставят на грижите на баби и дядовци.
„Колкото успеят да заделят-пращат. Различно е. Понякога 300, друг път 500 евро на месец и повече”, разкрива 70-годишната Фатме от Чернооченe. Тя е поела грижите за внучката, докато синът и снаха й са в Холандия. И двамата работят в земеделския сектор.
Семейството на непълнолетно момиче бе глобено с 300 лева след като детето бе открито в бар в Смолян без придружител. „Няма как да платим глобата, разполагаме с 200 евро на месец. Родителите ни работят извън страната, имат кредити”, заяви при обжалването на санкцията пред съда в Смолян вече пълнолетният брат на детето. Според специалисти от ангажираните институции, подобни случаи са много и в голяма част от тях се касае именно за деца от семейства на гурбетчии, оставени на грижите на баби и дядовци, които обаче не могат да осъществят необходимия контрол.
Цели села в Родопите са останали с население предимно от старци и деца. Причината-родителите в трудоспособна възраст са зад граница. В други пък миграцията обхваща цели семейства. Само преди седмици в доспатско село се похвалиха, че първото бебе за населеното място всъщност е родено във… Франция.

Границите се прегазват

Ученик обърна чашки и от скука реши… да задигне лек автомобил. Десетокласникът от професионална гимназия в Девин обаче бил спипан от сина на собственика на превозното средство.
Приключението за непълнолетния започнало вечерта след като посетил кръчма. Там пийнал за отскок, след което решил да се поразходи из улиците. Малко по-късно в полезрението на тийнейджъра попаднал паркиран лек автомобил „Ауди". Момчето се приближило и видяло, че ключовете са на стартера.Ученикът „понапънал" задната врата и успял да влезе в превозното средство. Сядайки на шофьорското място, извадил ключа и пак го поставил, след което привел колата в работен режим. В този момент обаче се включила алармата на немското возило. Тя била чута от сина на собственика…
Все повече зачестяват случаите на непълнолетни, които попадат под ударите на закона в Родопите, отчитат в съдебните райони на Кърджали и Смолян. Кражбите пък са най-примамливи за малолетни и непълнолетни.
„Голяма част от децата живеят в семейства на гурбетчии и са продукт на т.нар. интернет-общество. Поведението им се определя до голяма степен от случващото се в социалните мрежи”, твърдят специалисти.
Дрога за 2 лева и 20 стотинки, скрита в чорап, ще бъде тема №1 в часа на класния ръководител в гимназия в Смолян. Марихуаната е била открита у възпитаник на елитното школо. Непълнолетният държал у себе си 0,367 грама канабис, оценени на 2,20 лв. Съдът му наложи глоба от 1000 лева, която най-вероятно ще бъде платена от родителите зад граница. Присъдата обаче ще бъде изчетена пред класа.

Анализът

„Именно при тези случаи личи ударът, който понася обществото вследствие на икономическата миграция. Липсата на контрол и оставяне възпитанието в ръцете на баби и дядовци води до ръст на престъпленията, извършвани от непълнолетни и малолетни. В Родопите все още се разчита на патриархалния принцип при формиране на морала. Основни единици в семейството обаче липсват и там постаментът се пропуква. Тук говорим дори само за липсата на единия родител, който е принуден да вади прехраната за фамилията си зад граница. Равносметката при двама гурбетчии е далеч по страшна”, анализират експерти от социалните институции.
Влиянието на интернет и социалните мрежи също се оказва основополагащ фактор при поведението на тийнейджърите.
Европа на отворените граници и България на държавническите кърлежи…
Жельо МИХОВ, 24smolian.com
На снимките:
-Барове, кръчми и домашни купони за децата

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I