75-годишнината от спасяването на българските евреи ще бъде отбелязана с изложба, представена от Държавна агенция „Архиви“, която разказва историите на българските праведници. Тя ще бъде открита на 25 октомври от 17 часа в Държавен архив – Смолян.
Паралелно с нея ще бъде представена и документална изложба с оригинални документи и снимки от фонда на Екзарх Стефан - един от праведниците на света.
Двадесет са българите, обявени за праведници от израелския институт „Яд Вашем“ заради приноса им за спасяването на български евреи. Сред по-известните личности са Димитър Пешев, патриарх Кирил и екзарх Стефан Софийски. Има обаче и напълно непознати имена. Това са обикновени хора, които рискуват живота си в размирните военни години, за да помогнат и спасят евреи. Акцент на експозицията са истории, които българското общество не познава – на обикновените българи, спасили евреи и получили признанието на „Яд Вашем“, съобщиха от Държавен архив – Смолян. С изложбата организаторите искат да покажат малките на пръв поглед усилия, които тези хора са направили, но с които са рискували живота си и собственото си удобство в онези времена, за да помогнат на сънародниците си от еврейски произход. 
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I