Един заблуден император и един маниакален диктатор са отговорни за смяната на времето. Но го правим за последно


Сега не е вчерашното време по това време, а един час назад!?
На 28 октомври в 4.00 часа върнахме времето с един час назад. Вероятно за последен път го правим, защото Брюксел се съобрази с вота на европейците против смяната на времето.
Вече сме в зимното часово време.
51 % от българите предпочитат лятното часово време, 38 на сто избират зимното. Това сочат данните от проучването, което проведе правителството, и в което участваха 17 хиляди души. 96 % искат смяната на времето да престане.
Резултатите от допитването ще бъдат използвани за националната ни позиция пред Европейския парламент за избор на часово време.
Припомняме, че Европейската комисия предложи през 2019 г. да се премахне смяната на времето и всяка страна да реши кое да запази - лятното или зимното.
Погледът към историята дава яснота по въпроса. За първи път идеята е осъществена от германския император Вилхелм II. Докато хиляди войници загиват в кървавите битки на Първата световна война, а горивото на германските оръжейни фабрики привършва, Вилхелм II решава да въведе лятното часово време, за да се пести енергия за продължаването на войната. Това се случва на 30 април 1916 г, а неговите военни опоненти Великобритания и Франция преместват стрелките няколко месеца по-късно. През 1919 г. лятното часово време е премахнато.
През 1940 г., следвайки модела на императора, нацистите начело с Адолф Хитлер отново връщат лятното часово време. Девет години по-късно този експеримент е приключен. През 1980 г. двете държави на разделена Германия решават пак да местят стрелките на часовника и по-късно, през 1996 г. това става валидно за всички страни в ЕС.
Като обобщение: един заблуден император и един маниакален диктатор са отговорни за смяната на времето, пише „Дойче веле“.
Дори само заради това спокойно можем да кажем "сбогом" на зимното часово време!
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I