Тийнове: 30 лева за бар, по десятка за домашен запой

Употребата на алкохол е вид социална активност. Тъй като с него отпадат доста задръжки, често хората използват състоянието си след определено количество напитки, за да осъществяват запознанства или да споделят емоции, които в нормално състояние не смеят. Други причини – защото всички правят така, за да забравят за проблемите си и т.н. Много хора се наслаждават на вкуса на алкохола. Статистиките показват, че 70% от българите пият, от тях около 35 злоупотребяват, а 8% вече са алкохолно зависими. Притеснителна, но все по-актуална напоследък тенденция е, че пада и възрастовата граница, в която за първи път децата опитват алкохол и за първи път се напиват. 14-15 години вече е сравнително късно за това, според днешните „стандарти”.

Ако едно дете започне да пие на 10 години…

Ако едно дете започне да употребява алкохол на 10-годишна възраст, след 6 месеца то ще бъде алкохолно зависимо, 16-годишните развиват зависимост след 2 г. употреба на алкохол, при човек на 21 г. са необходими 10-15 години. Това казват специалистите.
Тийнейджърите не трябва да употребяват алкохол, защото мозъкът се развива до началото на 20-ата годишнина. Злоупотребата с алкохол преди това може да го увреди. Шофиране в пияно състояние е опасно. Всяка година много тийнейджъри стават жертва на свои пияни връстници. Тийнейджърите, които пият алкохол, имат много повече кошмари и лоши спомени от тези, които не пият.
Употребата на алкохол може да стане причина да ви изключат от училище, съветват от институции по превенция на употребата на алкохол от малолетни и непълнолетни.  Те предупреждават още, че бавните реакции и замъглено съзнание, може да ги направи обект на злоупотреба – грабеж, изнасилване, побой и др.

Защото тийнейджърите пият?

Отговор на този въпрос дават няколко младежи от Смолян, които са категорични, че не са стигали до крайности след употреба на алкохол, но обичат да си пийват бира и уиски.
„Градът и хората в Смолян са скучни”, споделят младежите, които са на възраст 16-18 години. „ В по-големите градове е по-различно, има забавления и всеки ден виждаш нови лица, интересно е. А тук е тъпотия”, споделя Теодор.
„Като има пари е добре. Отиваме на дискотека, в Смолян те са три. Пет човека сме и трябва да съберем общо 100 лв., за да си купим бутилка уиски в дискотеката с безалкохолно. Отделно трябва да приготвим и по 10 лв. за вход. Като включим и цигарите-над 30 лв. на човек му трябват, за да отиде на дискотека. Това е невъзможно да се случва постоянно и затова се събираме по квартири. Купонът е много як. Десет лева оправят нашата компания от пет човека. Взимаме си бира или уиски, чипс, нещо сладко, може и картофи да си изпържим или яйца, а често си мажем филии с майонеза или лютеница. Слушаме си музика, играем си карти и си говорим. Като ни омръзне  с картите, хващаме телефоните, а и си чатим с наши приятели и гледаме какво става по фейса”, разказва Данчо за своето свободното време и това на приятелите си.
Момчетата казват, че им става весело и забавно и затова бързат след училище да се съберат при някой приятел, който е на квартира.

„Цял ден ни е криво и като си пийнем ни става весело”, казват момчетата.

Тийнейджърите твърдят, че пиенето е мода, а момичетата пиели повече от момчетата, според тях.
„Аз пия, за да си хвана гадже, а и дамите са по-разкрепостени като ударят по някое питие и сексът е по друг. Тогава ми е по-лесно да кажа „обичам те”. Не се чувствам гузно, може би момичетата се чувстват гузни след една такава вечер”. Това споделя за ползите от алкохола 17-годишният Мартин.
„Всичко зависи от парите в днешно време, много е жалко, че е така. Имаме съученици, които цяла седмица не си купуват закуски, за да спестят за входа на дискотеката и там като отидат нищо не консумират, сядат при други, които имат нещо на масата, за да не прави впечатление, че не консумират нищо”, включва се в темата и 16-годишният Станимир.
„И за да спортуваш трябват пари. Едно посещение във фитнеса ти е 2,50 лв. Има такси и по спортните съоръжения, може да са по левче-два, но пак са си пари. И за да хванеш приятелка пак ти трябват пари, за всичко трябват. Добре са тези наши съученици, на които родителите са в чужбина. Пращат им парички и могат да си позволят много неща, даже ни избягват тези. Тежкарчета са”, коментира 17-годишният Стефан.  Младежите твърдят, че не прекаляват с алкохола и не смятат, че им вреди на здравето.

Проблем с купуването на пиячката няма,

защото в компанията има 18 годишни, същото се отнася и за цигарите. Според момчетата, по дискотеките рискът е по-голям за тези, които нямат пълнолетие, а и полицията често прави проверки и по този повод собствениците на заведения не допускат непълнолетни и малолетни без придружител. Затова алтернативата е квартирата на някой приятел, за да се отбие поредната вечер и да се изпрати поредният скучен ден.
И така докато младежите завършат и отидат в по-голям град или в чужбина.
Дотогава: „Взе ли дъвки?”, „Купи ли бонбони?”, тези закодирани думи използват  тийновете, когато говорят по телефона за алкохол, а родителите им са наблизо. В джобчетата им често вместо семки и бонбонки ще подрънкват бутилки.
Жалко, че алкохолът се превърна в алтернатива срещу мизерията не само на възрастните, но и на децата ни.
Николай Михайлов
24smolian.com
   



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I