До 2500 евро може да получава месечно камериерка с английски език зад граница, като с бакшишите заплатата да достигне до 3500 евро. В същото време в Родопите за подобна дейност възнагражденията рядко надвишават 600 лева. Бърз поглед в офертите в Бюрата по труда в Смолянско категорично може да отговори на въпроса за демографския срив и да опровергае външния министър, който обяви преди дни пред българи в Щатите, че броят на напусналите страната и на завърналите се за първи път бил равен.
Свободните позиции, обявени на трудовата борса в региона към 13 ноември, предопределят до голяма степен решенията на нашенци.
От 510 до 1600 лева са офертите от страна на работодатели в цифри. Търсят се от монтажисти до музикални учители в детски градини. Ако заплатата за работник в кухня е малко над 500 лева, то за заварчици и монтажисти достига 1600 лева. До 1300 лв. възнаграждение се предлага за механици, машинни оператори и техници на електрически машини и апарати. До 720 лева достигат заплатите за висшисти, докато търговски представител със средно образование може да започне работа на 1000 лева заплата. Търсят се касиери, готвачи, сервитьори, бармани, камериери, шивачки, продавачи, оценители, дърводелци…
В същото време има оферти и за други страни от Европейския съюз. Рецепционист и сервитьор с английски и немски език ще получават 1800 евро зад граница с възможност за бакшиш от 400 до 1000 евро. По-примамливи обаче са офертите за готвачи и камериери, като там възнагражденията започват от 900 и достигат до 2500 евро плюс бакшиш до 1000 евро месечно.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I