С общо 388 000 кубически метра дърва за огрев се отопляват домакинствата и учрежденията на територията на Южноцентралното държавно предприятие – Смолян през настоящия зимен сезон. Това става ясно от справката, предоставена от горското предприятие за исканията на населението за дървесина за гориво. В сравнение с миналия отоплителен сезон са добити с 50 хил. кубика повече материал. Преобладаваща част от дървата за отопление са по тарифите на корен, при които домакинствата сами извършват дърводобива. Над 200 хил. кубика иглолистна и 47 хил. куб. метра широколистна дървесина е добита по тази процедура. Голяма част от тези количества са от санитарни и принудителни сечи в засегнати от природни бедствия и дървесен корояд гори, при които предвидената такса на корен е намалена на 1 лв./куб. м.
Добитите от ЮЦДП количества са 6 хил. кубика иглолистна и 129 хил. куб. метра широколистна дървесина за огрев. Цените, при които предприятието продава дървата за огрев от своите складове, са 18-20 лв. за кубик иглолистни и 40-42 лв. за широколистни. Предприятието приключи отдаването на обекти за принудителни и санитарни сечи в горите, пострадали от бедствия и вредители, уточняват от ЮЦДП. Предстои да продължи прокарването на временни горски пътища до недостъпните обекти, в които все още има повалена или съхнеща дървесина.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I