Полицията в Смолян е сред първенците в страната по брой разкрити престъпления, както и по извършени на такива на глава на населението. Това стана ясно от нарочната пресконференция, която се проведе в кабинета на директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Николай Димов. От началото на годината регистрираните престъпления в региона са 564, като от тях 484 са криминални, а 80 са икономически. Жалбите, подадени от граждани, надхвърлят 1 000, но данни за започване на досъдебни производства не са открити при доста от тях. В графата на икономическите престъпления влизат тези от горския отрасъл, документни измами, контрабанда на акцизни стоки, както и нашумелите случаи в Неделино, при които текат разследвания за недоказан стаж за обезщетения и пенсии от чужбина.
Според статистиката, извършените престъпления на глава от населението на територията на областта е 412 на 100 000 души, при средна от 1 400 -1 600 за страната. Общоопасните престъпления са малко над 200, като от тях са регистрирани 9 палежа, като 5 от тях са с незначителни щети, два са разкрити на територията на Борино и един в Чепеларе. Подобно престъпление е имало в с. Вълчан, общ. Баните, но там засега няма заловен извършител.
Значителен дял от престъпленията имат и случаите на управление на моторни превозни средства без регистрационни номера, което от миналата година е криминализирано. Заловените шофьори без номера са 36. Престъпленията срещу собствеността са общо 145 от началото на 2018г., от които един грабеж в кв.“Устово“ на Смолян, 80 кражби, 18 взломни, 13 измами, 5 телефони измами и т.н. Има регистрирано едно убийство и съответно самоубийство, като става въпрос за случая с мъжа и жената през зимата в района на Пампорово, един опит за убийство в Брезе, след семеен скандал между баща и син, като няма нито едно изнасилване или поръчково убийство. 18 са случаите на телесни повреди, сочат още данните на полицията в Смолян.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I