Над 15.5 млн.лв. са приходите от нощувки в Пампорово и региона от началото на годината до октомври, като в този период са отседнали над 113 хил. туристи с повече от 356 хил. нощувки. Това сочат статистическите данни, които бяха съобщени от заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева на пресконференция в Чепеларе. Тя присъства на церемонията за откриване на ски сезона.
„Стремежът е не само да има успешен зимен сезон, но България да се утвърждава като дестинация в 4 сезона“, допълни Ирена Георгиева.
Около 5% ръст се очаква през този зимен туристически сезон не само за региона на Пампорово и Чепеларе, но и за туристическия бранш в зимния туризъм. Това прогнозира още заместник-министърът на туризма. Прогнозите на очаквания ръст се базират на информация от туроператори, курортния комплекс и данни от
ранните записвания.
Отчетеният ръст за 10-те месеца е 13.6 на сто спрямо същия период на предходната година. Това е добър резултат не само за зимния, но и за целия период до октомври. Според нея е положителна и статистиката, че над 65% от
посетителите са български туристи. Регионът затвърждава славата си като курорт, който е изключително добре подготвен за семейна почивка и развитие на вътрешен туризъм, смята заместник- министърът на туризма. Относно чуждестранните клиенти, наблюдава се повишен интерес от съседните държави като Сърбия, Македония и Румъния. Интерес има от по-далечни дестинации като Израел и Ирландия, традиционно и от Гърция. По отношение на зимните ни курорти имаме висок интерес от Великобритания, Ирландия и в по-малка степен от традиционния пазар Германия, коментира Ирена Георгиева. По нейна оценка най-голям обем на чуждестранни туристи се отчита от съседните държави. Турски туристи също имат определен интерес към дестинацията и към Пампорово според заместник-министър Георгиева. Тя уточни, че се работи много усилено по въпроса за облекчаване на визовия режим за турските туристи.
Община Чепеларе и специфичният туристически продукт с малките семейни хотели и къщи за гости прекрасно допълва курорта Пампорово, смята Ирена Георгиева. Според нея като световна тенденция в туризма се откроява интересът към местната кулинария, местната специфика и обичаи, а Чепеларе се вписва много добре в тези очаквания и търсения на туристите. Обединението на двете ски зони-Пампорово и Мечи чал даде сериозен тласък за развитието на туризма в община Чепеларе както през зимата, така и през летния период, коментира кметът на града Славка Чакърова. Тя допълни, че
туристическата писта в Мечи чал отново е в отлично състояние, възстановена след щетите, нанесени от природното бедствие през лятото. Възстановяването на ски трасето е станало възможно с бюджетно финансиране от 113 хил. лева, отпуснати от правителството, уточни кметът. Славка Чакърова информира, че Чепеларе ще бъде домакин и през този зимен сезон на поредица от престижни спортни събития.
И през този зимен сезон скиорите ще имат достъп до Пампорово и Мечи чал с една обща лифт карта. Връзката между двете ски зони засега е с пътуващи по разписание безплатни ски бусове, а в бъдеще се планира свързването им с лифт. След обединяването на ски зоните, от хотелиерското сдружение в Чепеларе очакват процес на консолидация и по отношение на хотелиерите в двата курорта. В сдружението в Чепеларе вече постъпват молби за членство на хотелиери от Пампорово. Хотелите в община Чепеларе разполагат с приблизително 2000 легла, без да се включват местата за настаняване в Пампорово. В Пампорово хотелските места са близо 12 000 на  територията и на двете общини, в които е разположен курортът- Смолян и Чепеларе.
От 20 до 50 лева струва нощувката в хотелите в Чепеларе през тази зима, като цените не са увеличавани близо 10 години, уточняват от хотелиерското сдружение. Чепеларе запазва ценовата си политика на курорт, насочен към българския турист, категорични са хотелиерите.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I