Най-рано в края на 2019 година може да стартира подмяната на печките с твърдо гориво с екологично чисти отоплителни уреди. Това съобщи зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев, като уточни, че на този етап още никой никъде не раздава котли и климатици.
Както вече е известно, Смолян е една от седемте общини, които са включени в проекта за подмяна на горивната база в страната, като целта е да се намали значително замърсяването на въздуха през зимата. Парите, които са определени за тази цел, са малко над 9,5 млн.лв. и от тях ще могат да се възползват над 3 000 домакинства от града.
„Успяхме да се преборим, доста общини отпаднаха, останахме само 7. Бюджетът е 9,6 млн. лв. От две седмици е отворена програмата за кандидатстване от общините към ОПОС за 6 месеца. Ние ще кандидатстваме по–рано. Надявам се януари-февруари това да се случи. Имаме уверението, че ще бъде разгледано нашето заявление преди изтичането на тези шест месеца. Ако имаме договор с програмата ще започнем да изпълняваме“, уточни Захариев.
Той разясни, че процедурата е разделена на два етапа. Първият е бил подготвителен, като включвал проучване нагласите на хората, кой какъв уред иска – климатик, котел или газ. Следвало проучване на квадратурите на домакинствата, типа строителство и изолация. Впоследствие предстояло определяне на пределни стойности за домакинство, изготвяне тръжна процедура, с което приключвал правият етап.
„Тези анализи ние трябва да доставяме в Околна среда. Програмата е за пет години. Нас това не ни удовлетворява и ще опитаме максимално да ускорим процеса. През 2019 г. да завършим първи етап и евентуално да търгуваме отоплителните уреди. По програма и по разчети това трябва да се случи през 2020 г. и ние ще опитаме в края на 2019-та  да сме в напреднал стадий. Никой никъде не раздава котли и климатици, тепърва ние кандидатстваме. На нас ни се иска още утре да започнем да раздаваме климатици и котли, но това няма да стане толкова бързо и лесно“, коментира още Захариев.
Проектът на този етап е само за домакинствата от Смолян, но имало вероятност в бъдеще да прерасне и са селата. За сега няма правени замервания за замърсеността на въздуха в малките населени места, но ако имало достатъчно средства, можело да се насочат и към селата, коментираха още от общинската администрация.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Като е за прибиране са бързи, ама за раздаваме петилетки се мотат...а Вие вярно сте били общинска медийка хахаха

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I