Нашенци вадят по 500 евро на месец в Холандия с архитектурна мисъл дори без да имат строителен китап. Родни гурбетчии дават своите квартири под наем на други гастарбайтери от България след като са „пипнали” малко жилището. Схемата „пари от въздуха” разкриват за „Родопи Смолян” родопчани, работещи в „ниската земя”.
„Най-трудното в чужбина е да намериш квартира. Иска се трудов договор, дори три фиша от заплатата, за да можеш да наемеш жилище. Направиш ли го обаче, можеш и да трупаш евро”, казват нашенци.
Схемата изисква поне малко строителен опит и мерак, пък дори и да си завършил единствено пети клас у дома.
Родни гурбетчии преграждат стаи в квартири с гипсокартон и от едно помещение правят две. Естествено целта е една-да се наемат други гастарбайтери, от които да се вземат поне по 500 евро наем. Така нашенци пестят от разходи за квартира, които са в порядъка на от 1000 до 1500 евро.
„Успееш ли да си наемеш къща, ставаш цар. Преграждат се стаи, вкарват се още хора и ти излиза безплатно. Наемател си, но ставаш хазяин за други българи”, посочват родопчани.
В Англия пък това си е откровен бизнес. Нашенци с дълъг стаж по строежи разполагат с къщи под наем, които те преотдават. Разбира се-на доста по-висока цена. Закъсали емигранти от Източна Европа не му мислят много за офертите и…
„Може да се издържаш дори само с преотдаване под наем на жилища. Мнозина мигранти от държави на Изток са готови на всичко, за да имат покрив над главите. Нашенци минават всяка седмица, вземат им наема, отчитат пред собственика на имота парите и прибират горницата”, разказват за схемите родопчани.
„Не можем да си намерим квартира. Работим за по 2500 евро чисто в Холандия, но няма. Всичко е заето. Това е най-трудното нещо в тази част на Европа-да си наемеш жилище. Спим с месеци в кабините на камионите. В базата имаме ресторант, бани, всичко. Една вечеря-пържола с гарнитура и бутилка вино излиза 16 евро. В банята се плаща по 70 евроцента. Вадим супер доход, но просто квартири няма”, разкрива пък 37-годишен мъж от Източните Родопи. Върти волана на ТИР. Базата му е в Холандия, а маршрутите-Германия, Франция, Швейцария…
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I