Три семейства от Смолянско са отказали новородените им деца да бъдат имунизирани, от началото на годината. Те са попълнили декларации, с които официално са обявили своето желание в Регионалната здравна инспекция в родопския град. „Въпреки информирането им за ползите от ваксинирането и евентуалните рискове при неваксиниране, майките и бащите са отказали манипулацията“, се казва в коментар от здравната инспекция. От РЗИ – Смолян са изпратили на отказалите се родители покани за съставяне на актове за административно нарушение. До момента никой от тях не се е отзовал на поканата. Предстои повторна покана и среща с родителите, чрез съдействието на общопрактикуващите лекари на децата.
Затруднение в работата на здравните инспектори е невъзможността лицата да бъдат открити на посочения от тях адрес, коментира Илка Вишневска – началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ при РЗИ – Смолян. Съгласно Закона за здравето, родителите или настойниците, които отказват извършването на задължителна имунизация на децата си, се наказват с глоба от 50 до 100 лв. При повторно извършване на нарушението глобата е от 100 до 200 лв. За миналата година има общо пет отказа, като има и едно санкционирано семейство. Жителката на смолянско село не пожелала бебето й да бъде ваксинирано срещу туберкулоза и хепатит след като рожбата й навършила месец. Глобата е била в размер на 70 лв, но Районен съд – Мадан я отмени, след обжалване от страна на майката, а мотивите на магистратите са грешка при съставянето на акта.
Новородените от началото на годината в Смолянско са 432 при 528 за същия период на миналата година. Данните са от Информационната система за ражданията.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I