„Подкрепете ме чрез вашата вяра, вашето търпение. Любовта ми към вас ме подбужда да ви пиша и да ви помоля да следвате пътя Господен. Не за злодеяние и престъпление съм осъден на смърт, а за моя Бог, от Чиято любов съм завладян и Когото ненаситно желая. Аз съм Негова пшеница и чрез зъбите на зверовете се смилам, за да стана чист Христов хляб!“. Това са думи на свети свещеномъченик Игнатий Богоносец  в едно от посланията му до християните малко преди да бъде хвърлен на зверовете в Рим. Осъден е на смърт от римския император Траян /98-117г./ заради отричането на езичеството и непоклатимата му, дръзка вяра в името на Христа.
В негова памет и за прослава на божието му дело архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион на 20 декември от 9 часа ще отслужи  св. божествена Литургия в храм „Света Неделя“ – Райково, гр. Смолян. Заедно с него в служението ще участва и енорийският свещеник и секретар на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков.
Св. Игнатий Богоносец е пример за свят живот и себеотрицание в защита на вярата си, образец на добродетелта. Неговите наставления са актуални и днес – християните да пазят помежду си единодушие и любов, да се покоряват на своите пастири, да се предпазват от лъжеучители, непрестанно да се молят за всички. Той е роден в Антиохия, близо до Сирия. От 67 до 107 г. е бил  вторият епископ на Антиохийската църква , създадена от апостол Петър. Известен е като ученик на св. апостол и евангелист Йоан Богослов. Сам казвал, че непрестанно носи Христос в сърцето си, затова е  наречен Богоносец.  Написал е седем послания, първи въвел в богослужението антифонното пеене /на два хора с отпяване/. Когато по заповед на император Траян бил изпратен за мъченическа  смърт в Рим, лъвовете разкъсали тялото му, но сърцето му останало цяло и  невредимо. Сърцето му, в което постоянно носел Божия Син Иисус Христос!  Нетленните му мощи се съхраняват в   храм „Св. Климент“ в Рим.
За негова прослава Църквата е отредила да се почита паметта му на 20 декември, а денят е наречен Игнажден. От Игнажден до Ивановден  на 7 януари  включително  не се прави помен за почналите. Това е времето за възхвала на Рождество Христово!
Архиерейско наместничество - Смолян
24smolian.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I