Предимно украинци компенсират липсата на персонал по заведенията и хотелите в курорта Пампорово. Това става ясно от регистрираните чуждестранни работници, наети през годината в област Смолян от Инспекцията по труда.
Украинските сезонни работници се ангажират главно в хотели и заведения в Пампорово като сервитьори, бармани, камериерки, кухненски персонал.
Общо 39 уведомления за наети 82 чуждестранни работници от трети държави са постъпили в Инспекцията по труда през 2018 г. Работодателите са главно
в Пампорово, а най-много от договорите са през ски сезона. В списъците с регистрирани чужденци са и единични случаи на сезонни мигранти от
Молдова, Босна и Херцеговина. Малка част от договорите са за работни места в Смолян, в сферата на дърводобива и строителството. Сред вписаните
служители в хотели в Пампорово са чужденци, които пристигат за поредна година за работа на една и съща позиция. Договорите с чуждестранните работници обикновено приключват в края на туристически сезон, коментират от Инспекцията по труда.
В началото на есента работодатели в животновъдния сектор в региона също търсиха работна ръка от чужбина, за да се справят с липсата на работници.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I