Европейци от Балканите в другата Европа

Страна с непостоянно време, жени без морал, мъже без характер! Казал го е Наполеон Бонапарт. Днес за същата държава, която великият военачалник не успял да направи част от Френската империя, всички казват, че е Германия на Източна Европа. А столицата й е хитова туристическа дестинация. Пътуваме към най-посещаваното място на стария континент. Имайте търпение, ще научите много за този град.
В България е такава криза с кадрите, че заведенията на големите вериги бензиностанции на магистрала „Тракия“ и чак до ГКПП „Калотина“ са много по-зле от търговските обекти от границата до Белград - и като хигиена, и като обслужване, и като усмивки на персонала. Това пък си е наша констатация, на екипа на 24smolian.com.
В Ниш, Белград и по пътищата на Сърбия разликата в пътното строителство е повече от очевидна.
Комшиите строят яко. И качествено. А по-важното е, че и храните им са повече храни от нашите.
„Храната ни е истинска. При вас водещи са цените на големите търговски вериги, а ние си пазим стандарта - сиренето и кашкавалът се прави от мляко, месото е от животни, които не си и помисляме да храним със съмнителен фураж. Има строг контрол от страна на държавата. Пазим си сръбското“, обяснява търговецът Горан Влаевич, от когото в Ниш си купуваме вино и дюлева ракия. Всъщност, Пирот и Ниш отдавна са станали дестинации за евтина и качествена стока за българите.
„Ядеш, пиеш до насита и има и какво да видиш“, казва Горан. Ниш, 250-хилядният град, който в продължителни периоди през Средновековието е бил в границите на България, а от 14 век е в състава на Сръбската държава, вече е станал любимо място на софиянци през уикенда. Разположеният на брега на Нишава град, който е третият по големина в Сърбия, се намира на 160 км от българската столица.
„Много история има в Ниш. Тук може да видите крепост, барутница, кула от черепи, стара турска баня, нацистки лагер. И не забравяйте, че Ниш е родно място на римския император Константин І Велики“, допълва Горан и ни насочва към центъра и подземната търговска улица.

Много европейско излъчване и усмихнати хора – това е центърът на Ниш.
Тук научаваме, че и нашенци работят в региона. Предимно в сферата на търговията. Заради владеенето на български и турски езици. След 250 км сме в Белград. За много българи това е най-доброто място за посрещане на Нова година. Други казват, че Белград е рай за туристите, предпочитащи хапване, пийване и купон. Но освен кулинарни експерименти, столицата на Сърбия е и история.

Несъмнено забележителност №1 е Калемегдан - най-големият парк в Белград.
Сградата на Калемегдан е реставрирана няколко пъти. Архитектурата ѝ е изключително автентична. През годините различните владетели на града са достроявали различни части от Белградската крепост, което е спомогнало за масивния и уникален вид на Калемегдан. Една от най-атрактивните части на крепостта е средновековна часовникова кула, построена през XVI век. Калемегдан разполага с няколко наблюдателни кули и масивно каменно укрепление. Според местните именно белите каменни плоскости, от които е изградена крепостта, са първоизточник на наименованието на града – Белград. Калемегдан е построена на връх, от където се открива прекрасен изглед към града и красивия едноименен парк. В Белград трябва да се видят и старите сгради на Генщаба и болницата, които бяха бомбардирани от НАТО през 1999 година. Корпус „А“ и корпус „В“ не са реконструирани след бомбардирането им.
Ако сте чели много за сръбската мафия, обяснимо е защо ви се иска да си направите снимка пред сградата на сръбското правителство. Тук през март 2003 г. е застрелян сръбският премиер Зоран Джинджич. Килърът е Звездан Йованович, бивш член на Червените барети, което формирование е било ръководено от Желко Ражнатович - Аркан). За организиране и поръчване на покушението на 40 години затвор е осъден Милорад Улемек – Легия, лидер на Земунския клан, един от най-големите кланове на сръбската мафия, базиран в белградския квартал Земун. Продължаваме напред, към Виена, с „ЕМС тур“.
(Следва)
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I