Спад в чужди инвестиции, добро образование, но хора няма…

Добро качество на образованието, но малко чужди инвестиции и малко… хора.
Икономическа, демографска и просветна обстановка в Смолянско в едно изречение.
Спад в качеството на образованието и след дългогодишен растеж-слабо оттегляне на чуждите инвестиции в региона. Анализът за област Кърджали.
Показателите за пазара на труда в Смолянско се подобряват през последните години, като това е благоприятствано и от относително добрата образователна структура на населението в региона. Това сочи годишният анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) за област Смолян. Сред населението на възраст 25-64 г. делът на хората с основно и по-ниско образование продължава да намалява и достига 16% (при 17% в страната), а делът на висшистите се повишава, въпреки че остава по-нисък от средния за страната. Коефициентът на демографско заместваме като отношение на населението на възраст 15-19 г. към това на 60-64 г. остава значително по-нисък от средния за страната – 44% при 64% в страната. Това означава, че на всеки 100 души от областта, на които предстои да излязат от пазара на труда през следващите няколко години, отговарят 44 младежи, които ще се включат на него. Ръст се наблюдава и при относителния обем на чуждите инвестиции в областта, въпреки че той е много нисък и чуждите инвестиции остават значително под средните нива – 765 евро на човек от населението при 3 310 евро на човек от населението в страната, сочат данните на ИПИ.
Ръст, но и изоставане от средните за страната стойности се наблюдава и при усвояването на европейски средства в областта. Към 30 юни 2018 г. стойността на изпратените суми на бенефициенти по оперативните програми достига 1 135 лв. на човек (при 1 543 лв. на човек в страната).
Какво е положението в Кърджали?
След дългогодишен растеж, наблюдава се слабо оттегляне на чужди инвестиции в областта - до 1 015 евро на човек при 3 310 лв. на човек в страната, сочи анализът на Института за пазарна икономика. Бизнес и инвестиционната активност в областта продължават да са сравнително ниски. Кърджали продължава да е областта с най-малък относителен брой на нефинансовите предприятия – 32 на хиляда души при 57 на хиляда души в страната. Най-нисък е и обемът на разходите на придобиване на дълготрайни материални активи – 936 лв. на човек от населението при 2 488 лв. на човек в страната.
В същото време, няма предприятие в региона, което да не е понесло негативите от демографската криза и миграцията. Липсата на подготвени кадри и персонал за абсолютно всички сфери на икономиката е най-големият проблем за бизнеса в региона. Според експерти, положението няма да се промени и в следващите години.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I