Промени в осигуровките, изискванията за стаж и възраст при пенсиониране, помощите за хора с увреждания, нови цени на водата и природния газ - това са част от последиците от промените в нормативната уредба, които влизат в сила в първия ден на новата 2019-та година.
Годината ще има 249 работни дни, които стандартно са 1992 работни часа. Почивни ще бъдат 116 дни, изчисли платформата за данъци и счетоводство kik.info, пише „Дневник“.
Кои са по-важните промени:

Заплати, пенсии и социални плащания
  
Минималната работна заплата се повишава от 510 на 560 лв. Увеличава се и минималният осигурителен доход по икономически дейности и професии.
Учителските заплати се вдигат средно с 20%, в администрацията - средно с 10%.
Максималният осигурителен доход се вдига от 2600 на 3000 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се за 2019 г. ще бъде 560 лв. при 510 лв. през 2018 г.
Изискванията за възраст и осигурителен стаж при пенсиониране се увеличават. През 2019 г. жените се пенсионират на навършени 61 г. 4 м. и осигурителен стаж от 35 г. 8 м. Увеличението е с по два месеца. Мъжете се пенсионират, ако са навършили 64 г. 2 м. (увеличението е с 1 месец), а осигурителният им стаж е 38 г. 8 м ( с 2 месеца повече, отколкото през 2018 г.).
Стойността на всяка година осигурителен стаж във формулата за изчисляване на пенсиите се увеличава от 1.169 на 1.2. Новият коефициент ще се прилага при изчисляването на размерите на новоотпуснатите пенсии.
От 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, ще имат право на нов вид месечна финансова подкрепа. Помощта е регламентирана в новия Закон за хората с увреждания, обнародван в бр. 105 на Държавен вестник от 18.12.2018 г., и ще замени досега изплащаните на лицата добавки за социална интеграция, както и социалната пенсия за инвалидност, когато същата се изплаща към друг вид пенсия.
Размерът на финансовата подкрепа ще зависи от степента на увреждане и ще се определя и актуализира спрямо линията на бедност в България, определена с Постановление на Министерския съвет за съответната година. За 2019 г. линията на бедност в България е 348 лв.

Данъци и такси за колите

Влиза в сила електронната винетка. Неизтеклите хартиени стикери продължават да важат, но се препоръчва да се преобразуват в електронни, за да не се подлагат шофьорите на по-дълги контролни процедури.
Данъкът за моторните превозни средства за 2019 г. се изчислява по нова формула, която включва годината на производство, мощността и екологичния стандарт на колата. Това следва от приети от парламента изменения на Закона за местните данъци и такси, които влизат в сила от 1 януари 2019 г. В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени минималните коефициенти, по които всеки сам може да изчисли колко ще плати.
Образците на данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за облагане с корпоративни данъци са публикувани на сайта на НАП, след обнародването им в "Държавен вестник". Данъчната кампания 2019 г. обаче ще започне на 10 януари. Декларациите за доходите на физическите лица могат да бъдат подадени най-рано на тази дата - както по електронен път, така и на място в офисите на НАП. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2019 година е 31 януари.

Прехвърлянето на собствеността върху МПС пък вече ще става след проверка за платен данък в система в Министерството на финансите. Ще се изисква и декларация от прехвърлителя, че няма непогасени други данъци, свързани с превозното средство. Проверката за платен данък ще може да се извърши и с документ, издаден или заверен от общината.

Сред важните промени е и това, че от днес нотариусите ще бъдат задължени да докладват в общините за всяка сделка с недвижим имот или моторно превозно средство. В 7-дневен срок те трябва да уведомят какъв данък за придобиване е платен и върху каква сума. Целта, според МФ, е да се осигури на общините своевременна и точна информация на каква цена се сключват имотни сделки и продажби на автомобили, която после да се използва като база за определянето на данък сгради и данък МПС.

Относно имотите и отстъпката, която се ползва при основно жилище, то тя ще се ползва само за едно основно жилище, а не както е сега – за няколко, ако са в различни общини. В МФ ще има регистър, където всяка община ще може да прави справки за некоректно декларирани данни на собствениците, а данъкът ще се начислява с 5-годишна давност, т. е. за 5 години назад.

Промени в цената на газа и водата
Природният газ поскъпва с 3.5%, като това няма да повлияе на цените на парното и топлата вода. Цената до 31 март ще е 44.8 лв. за мегаватчас без акциз и ДДС.
С между 0.64 и 22% поскъпват услугите на 27 водни дружества. 

24smolian.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I