Българската социалистическа партия има и „Визия за развитие на Родопите“. Това стана ясно от изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова в Смолян, където тя обсъди с местните структури проектите „Визия за България“ и „Визия за Европа“. Тя бе категорична, че такива региони като Родопите имат нужда от специални програми за развитие. „Смолян от един процъфтяващ град, от една процъфтяваща област, с невероятни природни дадености и ресурси за развитие е превърнат в град със затихващи функции. Това е най-бързо обезлюдяващата област, с по-тежки показатели от Северозападна България. От 2000 г. досега, 35 хил. души са напуснали областта. Това е страшна констатация“, коментира Нинова. Според нея, общинските председатели на БСП в областта са споделили тревогите си от тежкото обезлюдяване на региона, като посочи, че 48% от населението в областта е на прага на бедността и в риск от социално изключване. Лидерката на левицата бе категорична, че Смолян може да се развива и по друг начин. Чрез стимулиране на икономиката, укрепване на човешкия ресурс, заради липсата на кадри, жилищна програма за млади семейства, стипендии за млади хора, които са от региона. Това били само част от решенията на проблемите, които са били заложени във „Визията за развитие на Родопите“, като в нея са включени и обновяване на инфраструктурните проекти, работа по Трансгранични проекти, което давало огромни възможности, а не се използвали на този етап. Във „Визия за развитие на Родопите“ са предвидени още нулеви ставки или нулеви данъци за инвестиционни проекти. Нинова обеща, че ако спечелят изборите, ще възстановят и изнесеното обучение на медицински сестри. Относно жилищата за млади семейства, то такива били предвидени около 500, за които били необходими около 30 млн.лв. Разработена била специална програма в областта на туризма, която да развива целогодишно туризма, като бяха подчертани добрите условия и наличието на минерални извори в региона. Според Нинова, срещите в страната стартират от Смолян, което е символно, защото е област с възможности и с изключително тежки показатели.
Тя отново спомена предсрочни избори, тъй като правителството се ползвало с много ниско доверие от страна на хората, каквото е било и положението с народното събрание. „Ще използваме всички парламентарни способи. Смятате ли, че може да продължи да работи Народното събрание, което има 8% доверие?“, коментира лидерът на БСП. Нинова посочи още, че от началото на годината управляващите дават нови поводи за предсрочни избори, като даде пример скандалите с е-винетки, напрежението между работодателите, повишаване на цените на тока и водата и др. В тази връзка, Нинова посочи, че част от Парламентарната група на БСП, водена от Елена Йончева, внася в АПИ официално искане да им бъдат предоставени договорите, които има между Агенцията и Автомагистрали относно отпуснатите над 1 млрд.лв. за Автомагистрала „Хемус“. Те щели да сезират и Европейските органи и за концесията на Летище „София”.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Всичко звучи повече от чудесно. Само, че с хора като Дора Янкова лично допринесли за обезлюдяването му, как ще стане. Янкова остави дългове и разруха. Като говорим за млади хора, първо си огледайте кадрите в Смолян, госпожо Нинова.

    ОтговорИзтриване
  2. Не беше ли по времето на Дора затварянето на селски училища? Като затвориш училище в едно село какво да правят младите семейства?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I