Това са те-хората на планината. Галерия от чудатости, побрала в себе си радост и мъка, песни и сълзи. Във всеки от тях има по нещо от всички нас. Всякакви подправки къкрят в гърнето с фасул, сгушено във въглените на родопското огнище. Те придават вкус и уникален аромат, които едва ли някой ще пожелае да замени дори и за най-прекрасния френски парфюм. Защото просто няма да успее. Това са чувства, течащи във вените на генетиката на хората от планината. Те не подлежат на промяна. Не и в този свят.
Всички те сме самите ние…

Защо родопчани бягат зад граница: Лекар у дома – 700 лв, камериерка „там” – до 3500 евро!

Малка автобусна спирка в близост до крайните блокове на жилищен квартал в родопски град. Плакат се кипри на външната стена, същият откриваме над пейката вътре. Предлага бягство. Оферти за работа с ухилени физиономии на млади хора, позиращи в цех и край някакъв зеленчук в оранжерия. „Без такса за заминаване”, „Минимум 18 лева на час”, „Минимум 3200 лева на месец”. Работа в земеделски ферми, складове и пакетажни цехове, „без възрастови ограничения”, информира постерът. Оферти за работа в Англия, в поприща където няма да се срещне нито един британец.
„Нашенците зад граница остават основен източник на средства за хиляди домакинства у нас. Данните на централната банка показват, че само до октомври сънародниците ни, които работят в чужбина, са изпратили на близките си близо един милиард евро”, сочат данните.
Най-вероятно и новата година ще е като старата за уморените от битки родопчани…
До 2500 евро може да получава месечно камериерка с английски език зад граница, като с бакшишите заплатата да достигне до 3500 евро. В същото време в Родопите за подобна дейност възнагражденията рядко надвишават 600 лева. Бърз поглед в офертите в Бюрата по труда категорично може да отговори на въпроса за демографския срив и да опровергае външния министър, който обяви гордо пред българи в Щатите, че броят на напусналите страната и на завърналите се за първи път бил равен.
Свободните позиции, обявени на трудовата борса в региона, предопределят до голяма степен решенията на нашенци.
От 510 до 1600 лева са офертите от страна на работодатели в региона в цифри. Търсят се от миячи до лекари. Ако заплатата за работник в кухня е малко над 500 лева, то за заварчици и монтажисти достига 1600 лева в някои части на Родопите. От 650 до 1300 лв. възнаграждение се предлага за механици, машинни оператори и техници на електрически машини и апарати. До 720 лева достигат заплатите за висшисти, докато търговски представител със средно образование може да започне работа на 1000 лева заплата. Няколко са офертите за лекари, а предлаганите възнаграждения са от 700 до 900 лева. Търсят се управители, касиери, готвачи, сервитьори, бармани, камериери, шивачки, продавачи, оценители, дърводелци, ковачи…
В същото време има оферти и за други страни от Европейския съюз. Рецепционист и сервитьор с английски и немски език ще получават 1800 евро зад граница с възможност за бакшиш от 400 до 1000 евро. По-примамливи обаче са офертите за готвачи и камериери, като там възнагражденията започват от 900 и достигат до 2500 евро плюс бакшиш до 1000 евро месечно.

Безработни висшисти се цанят за „мулета” на ало – бандити!

Работа има за „целия китайски народ” из нашенско. Заплатите обаче също са като в крайна провинция в Поднебесната империя, и то на оризище. И поради тази причина…
Ало-мафията вече пробива и сред безработни висшисти. Липса на препитание „по специалността” кара родопчани с китап от университет да се цанят за „мулета” на телефонни измамници. Профилът „безработен, с ниско ниво на образование” на досега залавяните съучастници на бандитите „по жицата” в Родопите вече е променен, разкриват разследващи на многобройните случаи на измами по телефона в региона. Обикновено за услугата да вземат парите от жертвата и да я доставят до определена точка в страната, „сътрудниците” на бандитите получават между 300 и 500 лева, в зависимост от размера на припечелените от измамната схема пари. Рядко обаче „комисионната” от удара надвишава 600 лева.
„Хората много добре знаят, че участват в престъпна схема. Много от заловените след това посочват, че не са предполагали, че минало леко съмнение, но въпреки това извършват деянието. Все пак това е и защитната им теза в съда. В 99 на сто от случаите се залавят единствено т.нар. „мулета” на телефонните измамници”, разкриват разследващи.
Съучастниците се наемат по телефона. Бандитите „по жицата” успешно вербуват таксиметрови шофьори и трайно безработни с ниско образователно ниво. Но вече успяват да пробият и сред висшисти.
Мъж от Кърджали получи условна присъда в рамките на година, заради участието си в телефонна измама. Той бил вербуван от неизвестно лице. След обработка по телефона, в качеството си на помагач, безработният висшист нанесъл имотна вреда в размер на 5 599 лева на жена от областния град. В същия ден, когато била осъществена измамата, били регистрирани в полицията пет неуспешни опита.

Как се правят много пари „на тютюнджийско доверие”

Правенето на пари по „другия начин” си е тънкост на сиромаха.
„Колежка от банката ми сподели, че ако направиш влог за над 10 000 лева и не теглиш много време, лихвата е много хубава…”.
С тези думи служителка на пощенския клон в родопско село успяла да завлече тютюнджии със 71 823 лева. Тя прибирала спестяванията на хората с обещанието да им направи влог. След години обаче хората разбирали, че липсва банкова сметка, а парите ги няма. „Опитах се да върна средствата, ходих до дома на един от ощетените и го накарах да си отвори сметка, на която да се върнат парите, но той ги искаше на ръка…”, се оправда в съда некоректната пощенска служителка. Пълните й самопризнания за далаверата пък й спестиха 1/3 от наложената й присъда в размер на 5 години затвор.

„Върни парите! Събличам те гола, убивам децата!”

Родопите са в дъното на икономическите класации, заемат и незавидно място в средата по графа „Размер на заплатите”. Доходите са ниски, а когато става въпрос и за заеми, човешкото общуване може да излезе от контрол…
„Ще ти е*а майката! Искам си парите, ако не ми ги върнеш ще убия децата ти! Теб ще те съблека гола и ще те…”. Тези закани отправил родопчанин към жена в областен родопски град. Последвали и тупаници.
Акцията по събиране на дългове била предприета от безработен мъж. Той бил реабилитиран по право, но след действията си отново влезе в съда, а там го санкционираха с 2000 лева за деяние с „изключителни дързост и цинизъм”.

2/3 от учениците пият, всеки пети участвал в запой!

Пари, липсата им, дългове, погазване на закона с цел да се върнат или набавят мангизи. Подобни трепети властват из региона, пленяват съзнанието на нашенци, изпълват ежедневието им, а често одушникът се оказва високоградусов.
А какво правят тийнейджърите? Копират поведенческите модели на околните.
Любов към чашката от най-ранна възраст. Това се случва в Родопите.
Две трети от деветокласниците в Смолянско употребяват алкохол, става ясно от резултатите от направено от Регионалната здравната инспекция проучване сред всички ученици в тази възрастова група в областта.
Според данните, изнесени на Областния съвет по здравеопазване, алкохолът е най-употребяваното психоактивно вещество сред младежите в Смолянско. Две трети от анкетираните имат опит с него, а една пета признават за т.нар. „запойно пиене“, т.е. изпиване на 5 и повече питиета наведнъж. 42% от юношите смятат, че не е проблем на непълнолетни да се сервира алкохол в заведение. За най-достъпно вещество сред наркотиците посочват канабиса. Близо 1/4 от анкетираните смятат, че лесно биха могли да го получат, ако пожелаят. Опит с марихуана признават 7% от учениците, а 1,3% употребяват редовно.

На сватба: Баща напи детето си, после го… преби!

И ето един абсурден пример за приемственост на поколенията.
Баща накара детето си да пие алкохол, а след като момченцето се „наквасило до козирката” и колабирало, „загриженият” родител го пребил от бой!
Уникалният случай „Възпитание в Махалата” станал на сватба в кърджалийския квартал „Боровец”. Тържеството се провело на открито, а бащата присъствал на купона заедно с децата си-момче и две момиченца. Общият работник от „Боровец” обаче решил, че 14-годишният му син е вече готов да навлезе с бойна крачка в живота. Той накарал детето да седне до него и му налял алкохол, „да го науча да пие”, оправдал по-късно действията си мъжът пред разследващите. След две чаши момчето било готово. Прилошало му, а бащата го изпратил да се прибира в къщи заедно със сестричките си. Вървейки по улицата детето колабирало, падайки на тротоара. Двете момиченца извикали бащата на помощ, а дошлият родител започнал свестяване със… здрав бой на неадекватното момче…

120 дни зад решетки за откраднат салам и хляб за 4 лева

Пиене, пушене и други „чудатости” из нашенско поради недоимък. Апориите на съвремието. Хем пари няма, хем само за подобни потребности се намират?! Вероятно са като илач. Лекуват от битието. От тегобите му, от реалността. Пенкилер на всякакви болки. Това ли му остана на човек?
4 месеца зад решетки ще трябва да прекара 44-годишен мъж. Той разбил и влязъл в детската градина в момчилградско село. От учебното заведение за малчугани отмъкнал парче телешки салам и един хляб. Стойността на откраднатото била 4 лева и 39 стотинки.
Дебелото досие на родопчанина накара магистратите да му дадат ефективна присъда. Той ще трябва да изтърпи наказанието си при „строг” режим в затвора…

Дете издаде крадец защото… не искал да дели плячката!

Дете спомогна за разкриване на кражба в Кърджали. След като хлапакът се обърнал към полицията се стигнало до арест на извършителя на деянието. Постъпката на 14-годишният обаче била мотивирана от факта, че бандитът отказал да… раздели плячката с него.
Двамата били в района на ресторант на изхода за Ардино. Там те решили да отмъкнат портфейл, който бил оставен в паркиран лек автомобил. Баткото се насочил към мишената, а хлапето трябвало да „охранява” периметъра някой да не осуети кражбата. Автомобилът бил с незаключена предна врата, вероятно поради факта, че било 14 часа. Момчето влязло в колата и отмъкнало портфейла, в който имало лични документи, шофьорска книжка и дебитни карти. Двамата съучастници напуснали мястото и се отправили към първите блокове на квартал „Възрожденци”. Познанията на крадеца не стигали до боравене с дебитна карта, въпреки намиращия се в портфейла пин код. Тогава 14-годишният се заел с транзакцията. Така двамата се сдобили с 40 лева. По-късно през деня хлапето поискало част от парите от баткото. Той обаче му отказал. Това ядосало 14-годишния, който „изпял” всичко за удара пред първия полицай, който срещнал в центъра на Кърджали…

Хлапе стана булка и… задигна 30 бона от свекъра си

Ученичка в девети клас се задоми, вдигна сватба с приятеля си, а след като заживя в къщата на съпруга си задигна спестяванията на свекъра и свекървата.
Уникалният случай за Родопите се превърна в съдебна сага след като родителите на момчето потърсиха обратно парите си.
Девойката се залюбила с бъдещия си съпруг когато била на 16 години и все още ученичка в гимназия в родопски град. Родителите на двамата им вдигнали сватба, без обаче влюбените да сключват граждански брак. Девойката заживяла в дома на мъжа си, в който живеели и родителите му. Свекъра и свекървата имали спестявания в лева, евро и датски крони, всичко на стойност 30 000 лева. Парите пък криели в несесер под шкаф в спалнята си. Младите заживели на семейни начала, момичето дори успяло да завърши училище. Един ден, докато чистела спалнята на свекъра и свекървата, момичето открило несесера с парите. Първо тя прибрала 2000 лева. С част от тях платила за операция и последвало лечение на съпруга си, като казала, че взела пари от своите родители. Щипването на различни суми от несесера със спестяванията обаче продължило. Тя вземала евро и давала на сестра си да ги обменя. Била ларж и дори отпускала заеми на сестричката си. В един момент обаче, момичето прибрало цялата сума и заминала със съпруга си на почивка. Именно тогава родителите на момчето открили, че парите липсват. Били подадени сигнали в полицията, а свекървата дори се обърнала към услугите на… врачка за откриването на парите. Гадателката й казала, че сумата е задигната от младо момче. Тогава притеснената снаха решила да прехвърли вината върху своя първи братовчед, който често идвал на гости, а същевременно бил известен с криминалните си прояви. В заговора участвала и сестрата. Двете отишли в къщата на братовчед си и поставили част от задигнатите пари в чанта. По-късно се върнали, а едната направила клип с телефона си как търсят и откриват липсващите пари…
Номерът обаче не минал и съвсем скоро бил разкрит от полицията, а родителите на момчето спечелиха делото срещу снаха си…

Майка превърна деца в „бандити” и… се размина със затвора

Майка, превърнала децата си в престъпници, се размина със затвора заради липса на необходимост да бъде „изолирана от свойствената й семейна и социална среда”.
Тя получи условна присъда заради това, че накарала част от десетте си рожби да просят. Мургавата родопчанка била трайно безработна, поради което децата й не посещавали училище, а се занимавали с различни противообществени прояви като просия, дребни кражби, както и водели скитнически начин на живот.
С поредния си мъж, жената започнала да обикаля различни населени места. Прибирайки се в селото си пък, принуждавала децата да просят, за да изкарат пари. Две от тях дори били открити в другия край на България , където също упражнявали просия.
Наказанието-затвор за майката, но условен.

Пълна блокада на селото, признава само министър!

Родопчани са малко особени хора. Като кажем малко, то за стандарта на планината-това е поне два чувала особеност.
Опак нашенец изнерви цяло село след като в продължение на месеци отказвал да премести самоходното си шаси, паркирано на улица пред дома му. Нито честванията на празници в населеното място, нито дейностите по сметоизвозване и снегопочистване, както и молбите на комшиите му, успели да трогнат мъжа. Същият пък признавал заповед само от… министър.
Случката „коравост на характера” се разиграва в Чепеларско.
Част от населеното място се оказало блокирано от транспортното съоръжение на мъжа. То стояло от месеци на стръмната улица, стеснявайки допълнително участъка, а движенето на камиони било невъзможно. Неведнъж кметът отправял молби шасито до бъде преместено след множество сигнали на шофьори. Техника на фирмата за чистота не можела да премине, за да обслужи контейнерите на улицата. През зимата пък павираният участък не можел да се почисти от машини поради същата причина. Родопчанинът обаче дори отказал да съдейства на съсед, който започнал ремонт на къщата си, а камион с материали не можел да премине. Молби и увещания не помогнали. Родопчанинът отказал дори да бъде опесъчена улицата за честването на освобождението на селото. Отказал да получи и официалните писма от страна на кмета.
Последвали санкции, съд…

Няма такова населено място в ЕС: По 4 крави на човек в село… без вода!

Толкова са опаки понякога родопчани, че това се оказва единствената причина все още планината да не е напълно опустяла. Напук на безпаричието, на всякаква порода кризи, цялата властова неприязън към периферията на страната…
Кърджалийско село с право може да кандидатства за рекорд по жажда за животновъдство и… оцеляване. Едва ли има друго населено място в Европейския съюз, където на всеки жител да се падат по 4 крави, а в същото време в селото никога не е имало вода. Яребица се оказва с най-коравите жители, които всъщност са едва… трима. 50-годишен кмет и двама пенсионери съставляват постоянното население на родопското селце. Пътят до населеното място е в окаяно състояние, но тримата жители посочват като основен проблем липсата на водоснабдяване. В къщите дори няма чешми, защото просто са ненужни. Вода се носи на гръб от чешма, намираща се на около 200 метра от сградите, в които все още има живот, напук на всичко. Местните пък се грижат за 12 крави. Вода на добичетата се осигурява по същия начин-на гръб през сокаците и баира.
„Мога да закупя една помпа и да доставя вода до селото. Около 1500 лева ще ми излезе всичко, но ме е страх, че ще бъде открадната, заедно с кабелите и тръбите. През лятото идват хора в селото, гледат си къщите, но никой не иска да ги ремонтира, защото просто няма вода. Пътят също е много зле. Ние сме последните хора тук. Аз съм роден в Яребица, целият ми живот мина тук и тук най-вероятно ще умра”, споделя кметът.
Паднала мълния изпепели къщата му. Той обаче продължава, като останалите.
По-големи бойци няма дори в най-яко бюджетните холивудски екшън продукции.

***

Родопите през изминалата година, разказани с някои просто абсурдни случки из битието на прекрасните хора от планината. През отминалите 12 месеца се случиха безброй красиви неща, но и много грозни. Всички те обаче заедно моделират цялостния образ на това малко кътче от Родината.
Жельо Михов, 24smolian.com

На снимките:
На спирката чака-обява за работа зад граница;
Пенсионерска „везна” – бира и празен буркан са тежестите;
Има села и с по един жител;
 Населението застарява и в градовете, а все повече деца остават на грижите на баби и дядовци, докато родителите са зад граница;
Животът в Родопите е като сергия на пазарен ден-има от всичко.


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I