В първия ден на годината много тържествено и духовно силно бяха почетени два църковни празника – Обрезание Господне и св. Василий Велики с участието на архимандрит Висарион. Негово Високопреподобие архиерейският наместник на Смолянска духовна околия отслужи празнична света Литургия с Новогодишен молебен в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в смолянския квартал Устово заедно с предстоятеля на храма именика отец Васил Маджаров.
На Васильовден по традиция от именици бяха принесени за здраве и благоденствие много петохлебия и почерпки, които отец Васил освети с молитви.
Архиерейският наместник произнесе Новогодишното си послание към родопчани, в което заедно с благопожеланията за животворна 2019 година и укрепване на вярата и любовта има и напътствия как да живеем правилно по Божиите заповеди, за да сме здрави и добри, да се учим непрестанно на смирение  и прошка, на вяра и милосърдие, на мир и любов, да се молим да ни бъдат простени съгрешенията, ако  ги осъзнаваме и се разкайваме за тях. Защото е велика Божията милост и винаги може да ни помогне!
Вълнуващ беше моментът, когато архимандрит Висарион се обърна със специално пожелание към отец Васил и му честити именния ден. Той прочете молитва към покровителя му св. Василий Велики да го закриля през всички дни на неговия живот, да го напътства в църковното му дело и да му дава сили, да укрепява с любов семейството му.  След това му подари голям нагръден Христов кръст, което предизвика просълзяване не само от свещеника, а и от богомолци. Архимандрит Висарион му пожела да носи този Кръст с достойнство, да служи вярно на Бога и Светия Престол. Трогнат, отец Васил благодари и пожела 2019 година да е  мирна, здраве, весела, щастлива.
Росица Примовска
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I