В чепеларския стародавен храм „Св. Атанасий Велики“ бе отслужена празнична св. Литургия на Атанасовден, водена от секретаря на Архиерейското наместничество в Смолян иконом Запрян Шиков.
Отслужено бе Петохлебие, бяха осветени десетки пити, хляб, пшеница елей и вино. Прочетени бяха с молитви за здраве стотици имена.
Четиримата духовници отслужиха  празничен водосвет за здраве и благоденствие.
На храмовия празник на църквата  присъства кметът на община Чепеларе Славка Чакърова, която е убедена, че свети Атанасий пази града. Думите й бяха: „За нас свети Атанасий означава много. От едно време се предава, че той е спасил от зла участ наши хора по време на робство от заколение. Затова се прекланяме пред него и го почитаме като свят застъпник за нас. В днешния ден стотици християни идват в този хубав храм, за да почетат паметта му, прекланяме се пред него, молим се. Надяваме се да продължава да закриля Чепеларе, да ни помага да живеем в мир и любов, в благополучие. Благодаря на отец Станимир, за това, че  истински проповядва  християнството в нашия град, съумява да привлича и младите хора и с гордост мога да кажа за традициите в Неделното училище. Много малки деца идват в църквата в неделя. Според мене това ще ни съхрани, както навремето вярата в Христа ни е съхранила, така и днес. Наистина имаме нужда от повече вяра, от повече любов и от повече взаимопомощ и единение. Опитвам се да покажа на хората какви сме били, какво сме постигнали и че трябва да  погледнем  навътре към себе си, в душата си, да сме добри, а не само привидно. Има още какво да направим. Очакват ни много добри бъднини. Вярвам  и съм убедена“.
Празникът завърши с изпълнения на  „Многая лета!“
На всички бе раздаден благословен обяд.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I