Ден преди Богоявление, наречен Водици, в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян бе отслужена св. божествена Литургия с последвал Велик водосвет, който се прави само два пъти в годината – на Йордановден и в навечерието на празника - 5 януари.
Светата Литургия бе отслужена от изпълняващия длъжността игумен на манастира иконом Запрян Шиков,  секретар на Архиерейското наместничество. В помощ бяха иподякон Валери и послушница сестра Христина.
На клира песенното  последование изпълняваше  Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия.
След това архимандрит Висарион тържествено отслужи Велик водосвет, символизиращ кръщението на Иисус Христос в река Йордан от св. Йоан Предтеча. При всяко потапяне на Кръста във водата Негово Високопреподобие призоваваше със специални молитви Бог да дойде в храма чрез слизането на Светия Дух, за да освети тая вода, да обнови духа на нашата природа, да даде на всички, които се докосват до нея или се причастяват с нея, освещение, здраве, очистване и благословение.
С осветената вода архимандрит Висарион поръси иконите в олтара и  храма, а иконом Запрян Шиков - богомолците.
Като честити празника на всички, Негово Високопреподобие обясни на присътващите, че  водата от Великия водосвет се пази цяла година. Тя е за здраве, за душевно спасение, за мир и за благополучие. От нея трябва да се отпие не сега в църквата, а утре сутринта /на Йордановден/, а след това може да се вземе нафора. Тази вода е лечителна и спасителна,  подобна е на водата при светото Тайнство Кръщение. Тя се ползва и на Преждеосвещената   св. Литургия през първата сряда след Сирни Заговезни, която тази година е на 13 март, преди да се вземе нафора,  но постът трябва да се продължи до  Тодорова събота или Неделя Православна, когато може да се пристъпи към Свето Причастие.
Росица Примовска
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I