„Баща ми бе дребен търговец. От него научих малки, но важни неща - да бъдеш честен, да бъдеш точен с хората, да не мамиш и да не крадеш. Днес няма човек, който да каже, че съм го излъгал или че съм го подвел за нещо. Не съм си и помислял, че мога да открадна каквото и да било. Няма нищо по-ценно от доброто име…”.
Това каза преди години един от най-успешните родопчани зад граница Шефкет Чападжиев.
Българският емигрант дари 1 млн. долара на болницата в родния си град Мадан, съобщава „24 часа”.
По волята на 79-годишния дарител, който живее в Чикаго от 1964 г., средствата трябва да бъдат използвани само и единствено за ново медицинско оборудване и обзавеждане в местната МБАЛ “Проф. д-р Константин Чилов”.“Отдавна искахда направя нещо
за родния си град. Последния път, когато бях там през лятото на 2018 г., ми се наложи да отида в болницата. Видях, че част от оборудването е от преди повече от 50 г., когато напуснах България. Осъзнах, че това е най-точното място, където да даря, защото ще помогна на най-много хора”, споделя Чападжиев от Чикаго.
В община Мадан живеят около 12 700 души, пръснати в 44 малки населени места, свързани с около 260 км пътища. “Болницата обслужва около 50 000 души, всяка година около 4800 влизат за лечение там. Ако има модерна апаратура, тези хора ще бъдат диагностицирани и лекувани тук, без да се налага да пътуват в по-големи градове като София и Пловдив”, коментира кметът на Мадан Фахри Молайсенов.
„Винаги съм искал да направя нещо за родния си град. Както знаете, от 1989 г. насам се връщам почти всяка година. Сърцето ми се свиваше, като виждах, че все повече младежи напускат района и отиват в по-големите градове или извън страната, че
хората живеят все по-бедно, че са отчаяни, че в града не се прави почти нищо ново”, споделя Чападжиев, цитиран от „24 часа”.
Родопчанинът бяга от България още през комунизма.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Браво на човека. Много избягаха в САЩ от комунистите и станаха известни.Съпругата на холивудската звезда Том Ханкс – Рита Уилсън, снимала филм в Смолян, (https://www.vbox7.com/play:7d9d26d80a) . Актрисата посетила Родопите с екип от американската телевизия NBC . Според запознати, лентата е посветена на бащата на Рита – Алън Уилсън, който е роден в родопския град.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I