Днес се отбелязват 20 години функциониране на Областна администрация Смолян, която е създадена с Решение №45 на МС  от  01.02.1999 год. След като в периода 1987-1998 година е в обхвата на Пловдивска област, регионът ни се обособява като отделна административна единица. Институцията Областен управител на област Смолян скъсява дистанцията между местната и държавната власт и спомага за вземането на управленски решения, отговарящи на нуждите и спецификата на региона.
На територията на област Смолян има 10 общини – Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Смолян, Чепеларе. Областен център на област Смолян е град Смолян.
На 23 януари тази година се навършиха 60 години от създаването на Смолянски окръг – събитие с изключителна важност за развитието на региона ни. Това става факт с Указ № 29 на Президиума на Народното събрание от 22 януари 1959 г., когато се взема държавно решение за премахване на околиите и се формира ново административно деление на територията на страната.
Обособяването на Смолянски окръг, като самостоятелна териториална единица, е резултат от сплотеността и единението на местното население, като с особен принос се открояват имената на Ангел Каишев, Атанас Тодоров, Димитър Чолаков, акд.Рустислав Каишев, Тодор Кавгазов, Димитър Спилков, Тодор Гугински, Георги Кътев, Атанас Френкев и Емин Афузов, за които делото се превръща в лична кауза.
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I