Учениците намаляват, заминават зад граница със семействата си

Учат до седми клас, а после… зад граница. Това е тъжната тенденция в Родопите. Планината отглежда гурбетчии.
Основно предизвикателство за област Смолян остават тревожните демографски тенденции, водещи до намаляване броя на учениците. Това е и основната причина план-приемът за 2018-2019 година да бъде изпълнен на 79%, тъй като учениците, завършващи седми клас, намаляват, а част от тях напускат региона.
Това бе фрапиращата констатация за региона, акцент в заседанието на Комисията по заетостта, която утвърди окончателно проекта за държавен план-прием през 2019-2020 учебна година в област Смолян.
С 33-ма по-малко са седмокласниците през настоящата учебна година в сравнение с предходната. Тревожните демографски тенденции през следващите години пък са броят на учениците да продължи да намалява. Завършващите седми клас в Смолянско през т.г. са 768, докато през предходната те са били 801.
В тази насока са и усилията на Министерството на образованието за въвеждането на защитените професии и паралелки, които да доведат до запазване на училищната мрежа в региони като нашия.
Според Комисията по заетостта, е необходимо на местно ниво да се работи по-активно за привличане на учениците след седми клас от училищата в региона.
Новият план-прием е съобразен и с т.нар. STEM-профили, които обобщават природни, математически, технически и IT-специалности. Отчетени са и заявките от бизнеса и е добавено обучение по предложените от бизнеса специалности – полимери и мебелно производство. Към сферата на туризма се проявява най-голям интерес, както на национално, така и на регионално ниво, затова и специалностите, свързани с хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга, заемат най-голям дял в професионалното обучение.
Началникът на Регионалното управление на образованието Мария Семерджиева отбелязва, че новият план-прием е максимално синхронизиран със заявките на работодателите, като до известна степен реализацията на паралелките в определена специалност зависи от това доколко бизнесът е предизвикал интерес. С цел отваряне към бизнеса и предлагане на по-голям избор за децата, съгласно закона се предвиждат паралелки с две отделни професионални направления, като по общообразователните предмети учениците се обучават заедно, а по специалните – в отделни групи. За непрофесионалните гимназии броят на паралелките се запазва, за да не се ощетява избора на учениците там за сметка на професионалното образование. По същия начин, в новите планове на Министерството на образованието и науката е заложено чуждоезиково обучение и в професионалните паралелки, за да не бъдат ощетявани децата с професионална насоченост от чуждоезикова подготовка.   
24smolian.com     Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I