Фалшив ли е бил сигнал до 112?

„ДНСК са отишли в имота ми! ЕВН спират тока, децата ми са в критично положение!“, след този сигнал до 112 родопчанка бе глобена с 2000 лева. Изпратеният на място полицейски патрул установил, че информацията влиза в графа „лъжлив сигнал”.
Собственичка на имот получила обаждане от двете си непълнолетни деца, че служители на Дирекцията за национален строителен контрол са дошли, за да предприемат действия по събаряне на обявена за незаконна двуетажна пристройка към къщата й. Тогава майката сигнализирала на 112, че децата са в критична ситуация и трябва да получат съдействие. Тя посочила и, че действията на ДНСК са неправомерни тъй като имало решение на съда, което спирало процедурата по събаряне на постройката.
След като на място били изпратени полицаи, майката отново позвънила от работното си място, посочвайки, че служителите на реда не направили нищо-стояли далеч от децата, а единият полицай само казал на едно от момичетата да се успокои.
Според полицаите обаче, твърденията за служители на ЕВН, които щели да спират тока не отговаряли на истината. Децата пък били спокойни, дори едното снимало с телефона си. Служителите на ДНСК пък не били допуснати до обекта от голямото дете.
Сигналът бил счетен за фалшив и съответно на майката била наложена глоба.
Тя обаче бе отменена от съда в Чепеларе с мотив, че „наказващият орган не доказва по несъмнен и категоричен начин, че жалбоподателят е подал неверни и заблуждаващи съобщения”. „Недопустимо е лицата да носят административнонаказателна отговорност, въз основа само на предположения дали е извършено вмененото нарушение. Наказващият орган е следвало да се убеди категорично в неверността на сигнала както от обективна, така и от субективна страна”, се посочва още в мотивите на магистратите.
24smolian.com






Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I