-Да те почерпя едно кафе? -Благодаря, но пих в барчето на Сарая!

Отговорът звучи почти тържествено. Предложилият почерпка трябва да разбере, че срещу него е един от малцината привилегировани да се доближават на разстояние 12-ина метра под жилището и кабинета на Ахмед Доган на столичната улица "Беловодски път".
Барчето на Сарая всъщност е нещо като ресторант за гости в Центъра за обучение на млади кадри на ДПС в столичния квартал „Бояна“. Наистина малко хора имат достъп до тази зона край басейна и пауните, в близост до мястото на прословутото съборено барбекю…
Тук, натискащите се да бъдат приети от почетния председател, чакат понякога с часове, за да бъдат забелязани от Биг Брадъра на Шефа. Сиреч, лидерът да забележи на мониторите кой е дошъл да иска услуга, кой си предлага услугите, кой…
Някои чакат и с дни. Влезлите в барчето на Сарая следва да знаят, че тук майката му е в търпението, а бащата – морфичният резонанс. Ще чакат колкото трябва, важното е до Шефа по телепатичен път да стигне информацията, че „този път е „важно“.
Други се правят на тарикати и се появяват към 16 часа, знаейки табиетите на домакина – да излезе по анцузи на двора.
Понякога барчето на Сарая заприличва на чакалня в клуб на милионерите. Този извод се прокрадва от обвивката на всеки един от чакащите. За разлика от внушенията, които подтискат Доган, че създал етническа партия, в барчето на Сарая има удивителен баланс. Малко е тъжно, когато даваш на партията, когато съзиждаш за нея, да те сочат, че си „етнически избирател“, а когато взимаш от ДПС да се постигне „балансът на милионерите“. Но това е друга тема…
Доган има отворен портал за информация кой за какво е дошъл. Усеща ги, без да говорят…. морфичен резонанс е това, не е тинтири-минтири. Някои биват изслушвани, други остават за някой друг път. Доган не казва „Не“, категоричното „Да“ също не е в стила му, не гони никого. Прави знаци - който разбрал - разбрал.
Хората с лесен достъп до Барчето в Сарая казват, че са от екипа съветници на Доган. Правят го не само на себе си пред огледалото, но и в точното време пред правилния човек, защото мислят като корпоративни играчи. Съветник на Доган - това носи дивиденти. На правилното място, от правилния човек.
Могат ли корпоративните играчи да бъдат добри съветници за настоящето и бъдещето на една партия? Това е големият въпрос днес в ДПС. Защото Доган от години не работи на терен. Получава информация от председателя Мустафа Карадайъ, но и по други канали, че и от присъствието в Барчето на Сарая черпи сведения. Последните виждат ДПС през максимата на Уинстън Чърчил „Няма вечни приятели, има вечни интереси“. Всъщност, натъртват, че още навремето Доган пуснал за употреба в български условия крилатата фраза на сър Уинстъл Чърчил.
Но...минусът на корпоративните играчи, биещи се в гърдите, че съветват Доган, е че не познават онова измерение на ДПС, етническото. Сърцето на ДПС им е чуждо! И ако има симптоми на аритмия, тези от Барчето на Сарая не са нужни. За сърдечна интервенция в операционната зала няма нужда от банкери! За такива моменти (с мисъл за традиционния електорат) има друг цитат на Чърчил: „И един е напълно достатъчен, момчето ми!“.

*
Иначе в ДПС все още се питат, аджеба, знаел ли предварително Ахмед Доган колко смело и почти смахнато ще говори адвокат Мюмюн Йълмаз на рождения ден на партията в Кърджали. Припомняме, че един от учредителите на ДПС обяви на 8 януари пред 550 души, че много хора са станали милионери благодарение на ДПС, без да се интересуват как живеят хората в силните за партията региони. И като ги почна да ги обявява... очите в залата заговориха: Какво се случва в ДПС?
От 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I