Първа копка по проекта за изграждане на нови социални жилища бе направена в Смолян. Това се случи на ул. „Евридика“ в района до сградата на бившия Тубдиспансер.
Това е третият проект, който финансира програмата „Региони в растеж“ в рамките на инвестиционната програма на община Смолян. На първата копка присъстваха зам.-кметът Венера Аръчкова, секретарят на общината Момчил Николов, управителят на  фирмата-изпълнител „Инфрастройгруп” ЕООД Младен Стоянов, проектанти, надзор, ръководителят на проекта инж. Васка Караджова и граждани.
„Ще се изгради жилищен блок с 35 апартамента, сред които едностайни, двустайни, тристайни и четиристайни, както и жилища за хора със специални образователни потребности”, уточни инж. Караджова. След построяването, сградата ще бъде напълно обзаведена с всякакво оборудване и завършена до ключ. Топлата вода за потребителите ще се осигурява със слънчеви колектори. Стойността на строително-монтажните работи е 1 666 183,82 лв. с ДДС, а срокът за изпълнение на обекта е 498 календарни дни.
Управителят на фирмата-изпълнител Младен Стоянов благодари на общината и правителството, че са успели да осигурят средства за такъв хубав социален проект. Той уточни, че за дейностите по обекта ще бъдат ангажирани между 8 и над 20 работници, в зависимост от дейностите, които се изпълняват. Стоянов обеща, че жилищният блок със социални жилища ще бъде изпълнен в срок и подчерта, че имат нужната работна ръка, техника и опит, за да се справят с изграждането на сградата.
Зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова заяви, че хората, които ще се настаняват в новопостроените общински жилища ще се избират по методика на Агенцията за социално подпомагане. Те ще са социално слаби, в тежко здравословно състояние и хора, които се нуждаят от социална подкрепа. Жилищата ще бъдат оборотни. При построяването им  ще се настанят първите наематели, а след това може да се наложи при подобряване на социалния им статус да бъдат преместени. В жилищата ще се пребивава от 1 до 3 години, в зависимост от социалния статус на настанените, обясни Аръчкова. През този период хората трябва да бъдат интегрирани и включени в други програми. В новата сграда са предвидени и жилища за пострадали от домашно насилие от типа на кризисен център, допълни зам-кметът.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I