Хляб, вино, варено жито /коливо/, както е по правилата на Църквата, а също плодове, сладкиши и други храни, отрупаха 13 маси в храм „Св. Неделя“ в Смолян на Месопустна Задушница. Заупокойната света Литургия отслужи председателят на храма и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. С него съслужи иконом Запрян Шиков – енорийски свещеник и секретар на Архиерейското наместничество. Помощници в служението бяха икодяконите  Валери и Иван, а песнопенията изпълняваше църковният хор с диригент Росица Казалиева.
Заупокойната Литургия е позната  с това, че в нея са включени специални прошения към Бога за милост и прошка на греховете на всички починали. С евангелските четива архимандрит Висарион припомни на богомолците Божиите наставления за праведен живот, посланието на Иисус Христос, че е слязъл от небесата не да върши Своята воля, а волята на Отца: „От всичко, което ми е дал, да не изгубя нищо, но да го възкреся в последния ден…“  За този последен ден апостол Павел казва: “Не искам, братя, вие да не знаете за починалите, за да не скърбите, както и другите, които нямат надежда. Защото ако вярваме, че Иисус умря и възкръсна, то и починалите в Иисуса Бог ще приведе с Него. Прочее, това ви казваме чрез слово Господне, че ние живите, които останем до пришествието Господне, няма да изпреварим починалите, защото Сам Господ с повеление, при глас на Архангел и при тръба Божия, ще слезе от небето, и мъртвите в Христа ще възкръснат първом; после ние, останалите живи, заедно с тях ще бъдем грабнати на облаци, за да срещнем Господа във въздуха, и така винаги с Господа ще бъдем. Прочее, утешавайте се един други с тия думи.“
След Заупокойната св. литургия  архимандрит Висарион и иконом Запрян Шиков заедно отслужиха последованието на Панахидата с прочитане на стотици имена на починали  и молитва да бъдат простени греховете им. Стотици имена, стотици поклони и свещи от живите в памет на техните починали близки.
В края на богослужението  архиерейският наместник призова Божието благословение да бъде върху всички вярващи.
Росица Примовска
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I