Уважаеми съграждани,
Преди 141  години в историята на България една дата става синоним на святата дума Свобода. Тази дума векове наред е раждала герои, мъченици и будители, които със слово и меч са творили историята. Със златни букви са изписвали категоричната воля на поробените – Свобода или смърт. 
На 3 март  отдаваме заслужена почит и на руския генерал Пьотр Черевин, който освобождава Райково и Пашмакли . На 17 януари 1878 г. тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерала и в Устово се създава първото българско управление, което работи до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан-Стефански договор.
Трети март 1878 г. отбелязва възкресението на един народ, чиято висока самобитна духовна и материална култура бе подложена на унищожение.   Затова нека на този ден се поклоним пред мъчениците на свободата, да си
спомним за кръста, който носим, за вярата и борбата на книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане.
Мисията на Трети март  е да ни сплотява и пречиства. Пречиства ни с онази изконна обич към Отечеството, която ни прави горди българи. Този ден  е не само тържествена дата, но и пътеводител към българския собствен облик, с който се открояваме в обединеното европейско семейство.
Честит национален празник, уважаеми съграждани!
Нека да не забравяме да защитаваме всекидневно свободата си – като дух и мисъл, като воля и дело, като мъдрост и родолюбие.
 НИКОЛАЙ МЕЛЕМОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА СМОЛЯН

Недялко Славов: Трети март е ден на национална гордост

Уважаеми граждани на област Смолян,
Щастлив съм да ви поздравя с отбелязването на 141 години от Освобождението на България!
Трети март е ден на национална гордост, ден, в който се прекланяме пред смелостта и вечната памет на героите, дали живота си за Свободата на един велик народ, какъвто е българският! Колкото и да е несправедлив Сан Стефанският мирен договор, то с неговото подписване се поставят първите стъпки за утвърждаването на България като суверенна държава, първите стъпки към Съединението, Независимостта, Освобождението на Родопите!
Нашият регион, уви, оставаме извън пределите на Свободна България, но само териториално – несломимият дух на родопчанина винаги е бил с ясно национално съзнание и чувство за принадлежност към род и родина! Отново появявайки се на картата на Европа, след петвековни усилия на поколения наши предци, България вдъхва надежда и нови сили на българите, останали извън пределите й след 1878 година, да продължават да преследват националните идеали, да се борят и присъединят българските земи официално към Княжеството.
141 години по-късно, прекланяйки се пред героизма, нека потърсим в себе си този български дух на единение в преследване на националните цели и интереси! И днес, не по-малко, сплотеността ни като народ е решителна за бъдещето на България, защото думите „Съединението прави силата“ винаги ще бъдат символ на славното ни минало, от нас зависи доколко те ще олицетворяват градивното ни настояще и по-добро бъдеще!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
НЕДЯЛКО СЛАВОВ       
24smolian.com              

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I