Хората ги няма – намаляват инвестициите в Родопите

С около 3 000 души на година намалява населението на областите Кърджали и Смолян. За същия период двата региона губят 120 милиона лева.
Това са последните калкулации по оста инвестиции-бизнес-кадри.
С около 90 млн.лв. по-малко са били вложени от бизнеса в Смолянско в дълготрайни материални активи, сочат данните на Националната статистика, обхващащи 2017 година. През този период инвестициите във всички дейности на икономиката са 163,8 млн. лева, като в сравнение с предходната вложенията намаляват с близо 58 на сто.
150 милиона евро е инвестирала компанията „Теклас“ в България, основно край Кърджали. Още 30 милиона лева ще „инжектира” турската компания у нас, но във Враца. Най-големият инвеститор в Източните Родопи през последните години е един от примерите. Липсата на достатъчно персонал за постоянно увеличаващите се производствени мощности накараха компанията да стъпи в други региони. Поредният нов завод на „Теклас” ще е на 375 километра от Кърджали. Причината е добре позната на всички крупни работодатели в региона-край Арда няма работна ръка. Средната брутна работна заплата в кърджалийските заводи е 1200 лева.
Същото се случва и в иначе по-слабата икономически област Смолян. Бизнесът съкрати повече от половина разходите за дълготрайни материални активи или казано с други думи-инвеститорите не гледат далеч в бъдещето.
Най-голям обем инвестиции в дълготрайни материални активи са вложени в сектор „Добивна, преработваща и друга промишленост; Доставяне на води; Канализационни услуги, Управление на отпадъци и възстановяване”. Следват секторите „Услуги” и  „Селско, горско и рибно стопанство”, със съответно два и три пъти по-малки дялове.
През 2017-та година извършените разходи в сгради, строителни съоръжения и конструкции намалява с 20 пункта в сравнение с предходната година. Извършените разходи за закупуване на земя отчита спад с 9.2 %. В същото време обаче се увеличават разходите за придобиване на машини, производствено оборудване и апаратура и за транспортни средства, чийто относителни дялове са съответно 38.0 и 10.6% от общия обем на направените инвестиции.
24smolian.com




Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I