След като болницата в Мадан получи дарение в размер на 1 млн. долара от американския бизнесмен с родопски корени Шефкет Чападжиев, МБАЛ „Проф. Д-р К.Чилов“ се сдоби с дигитален рентгенов апарат от последно поколение.
Новата апаратура за болницата в миньорския град е на стойност 74 000 долара и е дарение от побратимените общини от Република Турция– Пендик и Зейтин Бурну, със съдействието на Съюза на турските общини. От новата придобивка ще могат да се възползват близо 50 000 души, жители на община Мадан и съседните до нея. Тя вече функционира в отделението за Образна диагностика и е факт благодарение на инициатива на кмета на община Мадан Фахри Молайсенов, който работи за реализирането й от пет години.
На откриването в Мадан присъстваха Генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсейн Ергани, главният секретар на Съюза на турските общини д-р Фахри Солак, заместник-кметът на община Пендик Сами Дивлели, Ерхан Караташ – общински съветник, депутатът Хайри Садъков, зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров, председателят на ОбС в Мадан – Бехчет Сираков, общински съветници и др.
„Благодаря, че откликнахте на нашия призив, с което отново доказахте, че носите големи сърца и сте съпричастни към нашата цел – Мадан да притежава най-добрата общинска болница в региона“, обърна се към дарителите кметът на Мадан Фахри Молайсенов
Той припомни на всички, че са положени неимоверни усилия от него и екипа му относно подкрепата на общинската болница – от предотвратяване на затварянето й, през търсене и привличане на специалисти, през постоянните усилия лечебното заведение да придобива европейски вид за лечение на пациентите.
„Благодарение на два проекта, които изпълнихме по норвежки програми, лечебното заведение е с подменена покривна конструкция, изолация на всички фасадни стени, а дървената амортизирана дограма е сменена с нова ПВЦ. Изградена е нова ел. инсталация и канализация, осигурен е необходимият микроклимат, чрез ОВК  - отопление, вентилация, климатизация”, добави Молайсенов
Кметът на Мадан припомни, че със средства от общинския бюджет са успели и да ремонтират и обновят операционния блок, родилен сектор и детско отделение, в което скучните стаи в момента са изпъстрени в различни цветове за уют на най-малките пациенти, като за тях е обособен и детски кът.
„Само преди броени дни получихме и огромен жест от нашия съгражданин Шефкет Чападжиев, който преведе голяма сума за закупуване на необходимо оборудване за качествено лечение на хората. А, днес с радост откриваме поредния огромен жест, който ще допринесе както за улесняване на работата на персонала, така за и по-добра диагностика на пациентите“, каза още кметът на Мадан.
Молайсенов сподели още, че имената на дарителите от Република Турция са увековечени на специално направено табло на благодарността, тъй като според него доброто трябва да се знае и да се помни.
„Рентгеновият апарат е дигитален, последна дума на техниката. Този апарат извършва едно изследване за 5 минути, докато старият апарат преди това заедно с промивката го правеше за един час. Сами разбирате какво постижение е това за нас. Този дарен апарат е основно средство в Отделението за образна диагностика. Това е апарат, с който най-много се работи в отделението. С новия и стария апарат се дава възможност за около 600 изследвания за месец, а за година – 7200“, коментира директорът на болницата д-р Стефан Хаджиев.
С приветствие към присъстващите се обърна и д-р Фахри Солак.
 „Съюзът ни е международен. Създаден е преди 15 години, с цел да развива сътрудничеството между общините. И чрез него се развиват много проекти и програми, които са насочени към задоволяване на нуждите на общините и в съседните страни. В човешкия живот най-важно място заема здравето. Пожелавам този апарат да допринесе за приятелството между нашите страни и общини и да служи години наред на здравето на местното население“, коментира д-р Солак.
Задоволство от случващото се изрази и Генералният консул на Република Турция, Хюсеин Ергани.
„Ние имаме много специално сътрудничество с болницата в Мадан. Преди години Турция участваше в ремонта на вашата болница. И днес, пренасяйки на по-високо ниво това сътрудничество, сме на церемонията на дарението на този рентгенов апарат, който ще служи на нуждите на Мадан и на българския народ“, отбеляза Ергани.
Зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров също приветства присъстващите и изрази задоволство от дарението като подчерта, че в близко бъдеще ще има и други поводи за радост.
„До месец, болницата в Мадан ще получи и високо проходима линейка, която е по проект, като предстои и изграждането на нов Спешен център, който ще бъде напълно оборудван“, добави Петров.
Д-р Стефан Хаджиев връчи благодарствени писма за дарението на гостите, които са подписани от него и кмета на община Мадан.
След официалната церемония, заместник-кметът на община Пендик Сами Дивлели не скри, че е много щастлив от присъствието си в Мадан и добрия повод за него.
„Регионът ни е добре познат, от дълго време поддържаме добри отношения. Вече има традиция в нашата връзка, като сме имали и обмен на културни програми на различни състави от двете страни. Днес сме тук по този повод – дарението на апаратурата, но в бъдеще ще имаме и инициативи в други области. Щастлив съм, че мога да предам поздравите от ръководството на община Пендик към населението на Мадан“, коментира Сами Дивлели.
Народният представител от ДПС Хайри Садъков определи деня като специален за общината.
„МБАЛ „Проф. Д-р К.Чилов“ и Община Мадан преживяха много интересен период, самата болница преживя своя катарзис в годините назад, докато се стигне до днешния ден. В един друг формат на това правителство болницата бе представена, като лечебно заведение със затихващи функции и че трябва да бъде закривано. Благодарение на работата на местната власт и партията, от която те са излъчени, се стигна до развитие, което е изпреварващо за всички съседни лечебни заведения“, коментира Садъков.
Народният представител е категоричен, че развитието на болницата е благодарение на добрите стопани, които са и сърцати.
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I