807 хиляди лева допълнително ще получат общинските болници в Златоград, Мадан и Девин във връзка с постановление на Министерството на здравеопазването. За Смолян допълнителната сума е 136 хиляди лева, съобщи д-р Даниела Дариткова – председател на здравната комисия към Народното събрание и депутат от ГЕРБ.
Тя уточни, че конкретно за болницата в Златоград миналата година субсидията за отдалечени и труднодостъпни болници е била на стойност 113 000 лева, първоначално предвидената за 2019 г. субсидия е била 149 000 лв., а с постановлението й се отпускат 232 000 лева. Така общата сума, предвидена за лечебното заведение през настоящата година, става 381 000 лева. Увеличението в сравнение с миналата година възлиза на 268 000 лв.
За болницата в Мадан през 2018-та година субсидията е била в размер на 117 000 лв. Първоначално предвидената за 2019-та година сума е била 155 000 лв. Допълнително с постановление за нея се отпускат 316 000 лв. и общата й субсидия за настоящата година възлиза на 471 000 лева. Увеличението в сравнение с миналата година е 354 000 лв.
Субсидията за общинската болница в Девин предната година е била 76 000 лв. Първоначално заложената за 2019-та година е била 103 000 лева. С постановлението от февруари месец сумата за нея се увеличава със 158  000 лева и така общата сума за настоящата година възлиза на стойност 261 000 лева. На практика увеличението за МБАЛ – Девин, тази година ще бъде със 185 000 лева.
Болницата в Смолян е получила субсидия през миналата година на стойност 103 000 лева. Отделно за спешна помощ са й преведени 405 000 лева. За спешност тази година са били планирани 456 хил. лева, които с постановлението са увеличени с 85 000 лева. Отделно за нея са били планирани 103 000 лева, като общата субсидия, предназначена за МБАЛ – Смолян, през тази година възлиза общо на 644 000 лева.  
„Всяко лечебно заведение е с отделен колективен трудов договор. Заплатите не се определят от министъра на здравеопазването, но би следвало директорът, респ. управителят на лечебното заведение в рамките на ресурса, с който разполага, да осигури повишение на заплатите на медицинските специалисти с цел да ги задържи“, коментира д-р Дариткова.
Тя уточни, че в областната болница от началото на тази година заплатите на всички медицински специалисти са били увеличени с 18,52%, а на лекарите - с 20%. 
„Тези пари не отиват накуп в болниците, а ще ги получат за дейност. Лечебните заведения трябва да ги заработят, защото другото е нерегламентирана държавна помощ. Не може на едно търговско дружество просто така държавата да даде едни пари. Те са разпределени по методика за финансиране, примерно за прегледи на спешно болни пациенти и други дейности. Болниците и досега получаваха пари по тази методика, но сега се увеличават. Разпределението им ще е по преценка на управителите. Те не са целеви средства за заплати, защото възнагражденията не се изплащат от Министерството на здравеопазването“, посочи д-р Дариткова. 
Тя обаче призовава всички управители на лечебни заведения в рамките на възможностите, които и с това постановление получават, наистина да подкрепят финансово медицинските специалисти, които работят при тях, защото без тях болнична дейност не би имало.
„Това е единственият възможен начин, по който държавата може да им подаде ръка, за да съхранят персонала си, при спазване на всички нормативни правила“, подчерта д-р Даниела Дариткова.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I