С близо 18% ръст на приходите от нощувки отчитат в Пампорово през настоящия зимен сезон, спрямо същия период на миналата година. Данните бяха оповестени от министъра на туризма Николина Ангелкова, която присъства на официалното откриване на 21-вия Интерски Конгрес, на който Пампорово е домакин тази година.
„Само в Пампорово през декември 2018 г. приходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла са с ръст 17,9 на сто спрямо декември 2017-та. Надявам се тази тенденция да се запази и през лятото – да се реализират повече нощувки в страната, които носят и повече ползи за икономиката“, коментира Ангелкова.
Според нея, като изцяло до момента зимният сезон протича от една страна добре, от друга като данни имаме леки колебания.
През декември и януари над 865 хил. чуждестранни туристи са посетили родните курорти, което бележи спад от 3.7% в сравнение с предишния зимен сезон.
„За сметка на това имаме ръст на нощувките с 5.8%. Което показва, че има лек спад, но имаме повече нощувки, т.е. все повече от туристите, които посещават нашата страна я избират за по-дълъг престой. Което означава и повече средства в икономиката. Така че, ако продължим с тази тенденция вярвам, че все повече ще ни предпочитат като страна с високо качество на разумна цена, което е нашата дългосрочна цел. Очакваме тази тенденция да се запази и да имаме повече реализирани нощувки през т.г.“, коментира още Ангелкова.
От 17 до 23 март курортът Пампорово е домакин на 21 Международен конгрес на Интерски. Официалният старт на събитието бе дадено в неделя на писта „Стената“ с пищна церемония. Конгресът се провежда веднъж на всеки 4 години и събира на едно място едни от най-добрите и изявени ски и сноуборд инструктори от цял свят. Над 1100 делегати от 6 континента вземат участие в мащабния форум. В програмата на конгреса са включени общо 120 полезни мероприятия за обмен на опит в различни направления – алпийски ски, ски бягане, сноуборд, свободен стил, телемарк, обучение на хора с увреждания, над 70 лекции, както и специални вечерни демо сесии. По писта стената се спуснаха представителите на всички държави-участнички във форума, както и звездния отбор на България. По писта  „Стената“ се спуснаха  Екатерина Дафовска, Радослав Янков, Александра Жекова, Ренета Камберова, Йордан Йовчев и др.
За първи път в историята на конгреса събитието ще включва и благотворителна кауза, а именно обучението и въвеждането в света на белите спортове на над 120 деца в неравностойно положение от региона. Целта на организационния комитет е  инициативата да продължи и през следващите няколко години, а за постигането и по време на конгреса ще има и дарителска кампания за набиране на средства посредством урни разположени на ключови места в курорта.
Специални гости на церемонията по откриване на Интерски конгрес 2019, бяха патронът на събитието – вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и на туризма – Николина Ангелкова.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I