Смолянчани тържествено отбелязаха Националния празник – Трети март, когато преди 141 години дойде жадуваната свобода след петвековно робство.
Проявите започнаха с благодарствен молебен за руските освободители в храм „Св. Никола” – кв. Устово, отслужен от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион.
В православния храм руснаците са посрещнати с благодарност, преклонение и гордост от местното население през 1878 г.
По традиция сдружение „Родопски хайдути” поведе литийното шествие от църквата „Св. Никола” до пл. „Възраждане”. Те поздравиха с националния празник жителите на Смолян. Прозвучаха родолюбиви песни, стихове и изпълнение на гайда. Родопските хайдути стреляха с пушки и гръмнаха с черешовото топче, както предците ни преди 141 години.
Проведе се и почетен караул в памет на загиналите за свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски полк в Смолян.  В тържеството участва и Общинският Духов оркестър.
„3-ти март е денят на нашата Свобода след пет века османско владичество. В този ден се събуждат най-съкровените ни чувства на преклонение и национална гордост пред героите на Руско-турската освободителна война и българските опълченци, пред всички велики личности, възрожденски просветители и революционери, пред борците за българска църква и училища, пред хилядите знайни и незнайни българи, отдали живота си, за да я има България”, каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов.
Техните дела са записани с алени букви в героичните страници на българската история и са пътеводна светлина за новите поколения българи, посочи той.
По думите му, днес си спомняме за Виктор Юго и Макгахан, които чуха стоновете на Панагюрище и Батак, на Перущица и Клисура.
„Ако днес на Шипка отново е спокойно, го дължим на безпримерния героизъм и себеотрицание на храбрите руски войни и на българските опълченци.
По традиция на всеки 3-ти март се събираме пред този паметник на борците за свобода, защото най-напред  в Устово, нашите деди посрещат руските войни – освободители”, каза още в словото си Мелемов. Той припомни  историческите събития , когато на 17 януари 1878 г. тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерал Пьотр Черевин и в Устово се създава първото българско управление, което работи до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан-Стефански договор. В тези съдбовни за България дни сред имената на българските опълченци са и родопчаните от Смолянско: Вълчо Гайдаров от Момчиловци, Киряк Иван Кехайов от Соколовци, Стою Бобутанов, Иван Георгиев – Комитата и Никола Данков от Райково.
„3-ти март е ден на преклонение и вдъхновение. Уроците на историята трябва да се осмислят. Българското Освобождение не беше дочакано, то беше извоювано, изстрадано и превърнато в общонационално дело.                                                           
В името на България нека да бъдем по-единни и сплотени, каквито са били българите в зората на възродената българска държава”, каза още Мелемов.
Слово за Трети март изнесе и областният управител Недялко Славов.  
Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха с венци и цветя паметниците на героите.
Сред официални гости на тържественото честване на Трети март бяха депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, областният управител Недялко Славов, заместникът му  Владимир Гърбелов, секретарят Момчил Николов, командирът на 101-ви Алпийски полк полковник Димитър Кацаров,  общински съветници и общественици.
Тържеството продължи с празничен концерт на самодейни състави от читалище „Кирил Маджаров” в кв.Устово.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. А от сегашните поробители кой ще ни освободи? Няма да пуснат кокала

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I