Анкети само за бизнеса, но нито една сред служителите

Поредната наскоро оповестена анкета от Агенцията по заетостта за проучване на работодателските потребности от кадри ядоса родопчани. То е ясно, че чиновниците са по анкетите и проучванията, но истината е, че заплащането е ниско с малки изключения.
Поредното проучване се провежда в периода 15 февруари – 22 март. Попълва се на online електронен формуляр. Проучването се провежда съвместно с Комисиите по заетостта към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната. По закон потребностите на работодателите се проучват два пъти в годината – през февруари и през август, като миналата година беше стартова. Информацията от анкетите се обобщава на областно ниво от експертен екип с представители на държавната и местна власт, национално представените организации на работодателите и синдикатите, браншови и други организации. Въз основа на обобщената информация се определят по-нататъшните приоритети на областната и националната политика в сферата на образованието, обучението и насърчаване на заетостта.
Анкетният формуляр е достъпен за попълване до 22 март на официалната страница на Агенция по заетостта, както и на електронните страници на областните администрации в страната.

Звучи добре, но какво ще последва като се обобщи информацията?

Единствено свършена работа за чиновниците. Защо не питат хората защо не искат да работят в частния сектор и какви проблеми срещат?
Затова и с право те  недоволстват от подобни проучвания.
Реалността е следната. Картелни споразумения между фирми, издевателства над работещи в частния сектор, има свободни работни места, но няма кадри, а кадри няма заради ниското заплащане. Така е от години и може би нищо няма да се промени, защото хората напускат Родопите и търсят препитание в големите градове и чужбина.   
Работодателите пък алармират постоянно, че в Смолян има глад на специалисти от различни сфери.
Независимо, че вечер смолянските заведения са почти празни, на доста от тях са поставени обяви, че търсят работник –кухня, сервитьори и бармани. Единствената причина да има такова текучество на кадри е ниското заплащане.

„Работодателите си го изкарват на нас,

че няма клиенти в заведението. Особено като ни видят, че сме седнали, полудяват. Няма клиенти, прави ли да стоим? Казват, ти не си заработи заплатата, няма оборот. Аз съм виновна, че хората нямат пари и не посещават кръчмите”. Това споделя младо момиче, което е било сервитьорка в смолянско заведение и е напуснало. Тя допълни, че е получавала минималната работна заплата, но причината за напускането е и заради отношението. И бакшишите били „пълна скръб”, по думите й, защото и малкото посетители оставяли точни пари до стотинка.
Работодатели пък се оплакват, че и кадрите им не вършат нищо. Били намръщени, намусени, бавили се в обслужването на клиентите и даже много им била и минималната работна заплата.
Готвачка в ресторант споделя, че не е само готвачка, а и мие чинии, прави заготовки за храната и какво ли още не, и отново за минимална заплата. „Нямам друг избор, работила съм и по морето, навсякъде експлоатацията е тотална. Ако се разболея не е  желателно да ползвам болнични и така го карам, докато падна някой ден”, казва с болка родопчанката. 

Липсват специализирани кадри, които да работят и в малкото предприятия тук.

Например чешка компания, стъпила в областния град, обявява периодично, че търси  специалисти с техническо образование, но няма такива кадри. Обявите дори са разлепени по смолянските спирки. Други работодатели осигуряват транспорт на работниците си, които ежедневно пътуват от други градове и села на областта, за да  работят при тях. Служители пътуват от Мадан, Доспат и много села от областта.  Усилено обаче се разпространява твърдението, че въпросните фирми, работещи в сферата на машиностроенето, дават малки заплати от порядъка на 500 лв., а кой специалист ще работи за толкова ниско възнаграждение? Хората в региона коментират, че помежду им има картелно споразумение за заплащането. Например, чужда фирма искала стартова заплата над 1000 лв., но смолянска с подобна дейност веднага се намесила и осуетиела намеренията им. Защото всички добри кадри ще отидат при новия инвеститор, а като са почти уеднаквени заплатите, работниците ще си „натискат парцалите”, както се казва.
Специалистите обаче, които работят в тези фирми, го опровергават. Според тях това  е стартовата заплата и ако работиш съвестно те издигат на нова позиция в процеса на производството и заплатата се увеличава.  Факт е обаче, че и от години тези фирми търсят кадри. Факт е и, че хората започват работа и малко след това напускат.

Причината е в ниското заплащане.

Смолянчани се насочват към фабриката за ски в Чепеларе, където са доволни от заплащането и условията на труд. Пътят до Чепеларе и обратно не им тежи, защото получават към 1000 лв. заплата. Пътните им разходи се поемат от фирмата.   
Големите заплати в Пампорово и по морето, според работещи там, също са мит. Има и съвестни работодатели, но е цяло щастие да попаднеш на такива. „Тази експлоатация на труда на хората мога да я определя като див капитализъм, нямаш време дори на тоалетна да отидеш. Изискванията към работата ти растат, нямаш право и по джиесема  да говориш и вместо 8 часа работиш по 12-13 часа”, оплакват се хора, заети по летните и зимните курорти.   
Бюрото по труда постоянно публикува обяви, от които се вижда, че най-много кадри се търсят в сферата на туризма, строителството и още-шофьори, огняри, дърводелци, шивачки.  За повечето от позициите се посочва основно и средно образование. Явно много мераклии няма.

„Плащах си, за да ходя на работа,

добре че закриха фирмата та поне от борсата получавам някакви пари и то навреме”, коментира шивачка от бивш вече цех в Смолян. „В рамките на година взимахме само аванси от по 100-200 лв. месечно, а всеки ден работихме и си изпълнявахме нормата. Колежките, които пътуваха, бяха най-зле, защото им трябваха по 2 лв. всеки ден за автобуса и горе- долу работиха за пътните си. За ядене в обедна почивка не можеше да става и въпрос, защото нямахме пари. И осигуровки не ни внасяха, пълен батак беше”, спомня си шивачката. След съкращението им не са си получили всички забавени заплати, защото фирмата е обявена във фалит. 
Примерите са безбройни. Докато има картелни споразумения, докато хората получават ниско заплащане и се издевателства над тях, изходът ще е в чужбина на гурбет или на трудовата борса.
Каквото и да говорят политиците, доходите на хората са ниски, а жизненият им стандарт продължава да намалява.
Ще си останат само статистиките и анкетите на чиновниците, а накрая може и да няма кой да анкетират. 
Николай Михайлов, 24smolian.com
На снимките: Продължават да се търсят специалисти с техническо образование, както и такива в сферата на туризма



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I