В деня на Националния ни празник – 3 март, който тази година съвпада с Неделя Месопустна, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион възглави  светата божествена Литургия в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Смолян.
Заедно с архимандрит Висарион в св. Литургия участваха председателят на храма отец Васил Маджаров, секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков, иподяконите Валери, Илия и Иван и църковният хор с диригент Радка Чакърова.  На богослужението присъстваха областният управител Недялко Славов и заместникът му Владимир Гърбелов, народният представител д-р Даниела Дариткова, кметът на Смолян Николай Мелемов със  секретаря  Момчил Николов, началникът на Регионалното управление на образованието Мария Семерджиева,  командирът на 101-и Алпийски полк в Смолян полковник Димитър Кацаров, общински съветници, общественици и др.
На Неделя Месопустна, седмица преди да започне Великият пост, се чете част от Евангелието на ап. Матея, насочено към припомняне на Божия съд, когато  Христос  отново ще се върне в славата си  и ще съди хората не по думите, а по  делата им – дали са имали  или не  състрадание и милосърдие  към нуждаещите се, жалост и любов към своите близки. Защото любовта е най-важният Божий закон, която потвърждава дали сме поели и дали вървим вярно  по Христовия път. В часа на Божия съд, пише в Евангелието, пред Син Човеческий ще се съберат всички народи и Той „ще отдели едни от други, както пастир отлъчва овци от кози; и ще постави овците от дясната Си страна, а козите - от лявата. Тогава Царят ще каже на ония, които са от дясната Му страна: дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира; защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте; гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте.“ Изненадани праведниците ще го попитат кога е било това, а Той ще им отговори: „… истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили.“  В тази връзка са и знаменателните думи-предупреждения на св. Иоан Златоуст: “Ако искаме да направим душите си достойно жилище на Бога, винаги трябва да помним оня страшен ден, в който, събрани в подножието на Божия престол, ще трябва да дадем отчет за всичко, което сме вършили на земята; в който ден нашите грехове ще бъдат обявени пред целия свят и всички наши действия, дори отдавна забравени от нас, ще се открият; в който ден ще видим огнената река ..., ще се разтворят книгите на нашите сърца и от висотата на Божието съдилище ще се прочете историята на нашия живот.”
Храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в гр. Смолян е това свято място, където през 1878 г. родопското  население, развълнувано от  настъпващата свобода, с камбанен звън и радост посреща руските казаци-освободители, предвождани от генерал Пьотр Черевин. Затова  години наред на Националния ни празник тук се отслужва Благодарствен молебен за града, родината ни и Освобождението на България от османско иго.
Благодарствения молебен пред Олтара в църквата с призоваване на Божието благословение. И занапред ония, които преуспяват в любовта към Бога и  ближните и напредват  във всички добродетели, да получат Неговите  благодеяния.  Бог да  избави Църквата си и този град от всяко злополучие, да има мир, безметежие, та винаги да принасяме благодарствени думи.
Богослужението завърши с изпълнение на песнопението „На многая лета!“ След това   от храма  потегли литийно  шествие към площад „Възраждане“ в кв. Устово, където тържествено бе отбелязана 141-ата  годишнина от Освобождението на България.
Росица Примовска
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I