„Съседни нам държави“ били заплаха за националната сигурност на България,… ако не бъдат опростени дълговете на Главно мюфтийство, които са малко над 8,1 млн. лева. Казва го турскоговорящ български депутат (вчера следобед в телевизионно студио - б. р.). Визира Турция, която бе принудена да „спре кранчето“ за Главно мюфтийство след скандалите около Избори`2017 и участието на партия ДОСТ, на която мюфтиите и подчинените им по региони симпатизираха, че и помагаха.
Президентът Румен Радев и съставеното от него служебно правителство преди две години „отдалечиха“ Анкара от Главно мюфтийство. Преди години първи Иван Костов отсече, че България сама трябва да се грижи за мюсюлманското вероизповедание, за да не се допуска чуждо влияние.
Настоящият парламент и кабинетът „Борисов“ направиха важната стъпка. Мюсюлманското вероизповедание у нас вече ще ползва държавна субсидия, заложена в закон. Чрез държавната помощ ще се плащат заплатите на имамите. Заради дълговете на Главното мюфтийство обаче, съдия-изпълнител е започнал събиране на вземанията. Опасенията са, че парите от субсидията всъщност няма да отидат за служащите в джамиите и в канцелариите на мюфтийствата.
Всъщност, самата Турция преди година би тревога за имотите, които Главно мюфтийство губи заради натрупани дългове. В подробности тамошни медии разкриваха как съдебни изпълнители запечатват вакъфски имоти в София и Пловдив и ги обявяват за публична продан.
Загриженост, че около Главно мюфтийство и имамите в страната „нещата не са добре“ е изразявал и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган при срещите си с българския премиер Бойко Борисов.
На фона на фактите, вчерашните депутатски внушения за опасната за България връзка между задълженията на Главно мюфтийство за заплати и данъци и заплахата откъм Босфора, са митингаджийско оливане и ясно изразен мерак за провокация.
Има поне 5 важни причини за опрощаване дълговете на Главно мюфтийство в България, и поне още 5 „помощни“ аргумента, които са в полза хем на мюсюлманското вероизповедание, хем на властта, хем на обществото. Защо не ги обясняват на хората, а ги плашат с Турция, странна работа!
Ако питаме същия депутат за новостроящата се джамия в Кърджали с пари от Турция, той вероятно ще ревне: Пращайте багерите да я съборят!
Неразумно е, меко казано, турскоезичните български народни представители още да живеят в предизборна кампания`2017. Един парашутист в политиката няма как да знае какво преживяха хората в смесените региони! От парашутист-депутат файда за етническите турци в България няма никаква файда!
Всъщност, в онзи период (когато Турция подкрепяше една партия) много депутати и кандидати за депутати на другата формация не знаеха какво се случва тогава и имитираха дейност. Ако сега наваксват проспания дълг към партията, следва да им се обясни, че това вече не й носи дивиденти. 9 септември беше вчера! „Революция заманъ“ мина отдавна, сега е време за политика на разума и баланса.
Duuuuur! Не плашете хората!
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I