След присъдата от 12 години за побой до смърт в гората

Осъден на 12 години затвор за убийство след зверски побой всъщност не разбрал адвокатите си, бил подведен от тях да признае изцяло фактите в обвинителния акт, поради което да получи редукция на присъдата. Поради тези мотиви Апелативният съд в Пловдив отмени наказанието на 57-годишен мъж за причинена смърт на 51-годишен в гората край Давидково. Магистратите върнаха делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд в Смолян.
И прокуратурата, и новият защитник на подсъдимия обжалваха първоначалната присъда.
12 години зад решетки трябваше да прекара 57-годишният мъж, убил след зверски побой свой авер в гората над Давидково.
Припомняме, че деянието бе извършено на 8 август 2017 година. Родопчанинът умъртвил 51-годишен мъж чрез нанасяне на множество удари с крака и ръце по главата и тялото, вдигане и хвърляне на земята, стъпване с крак в областта на шията. Убийството е извършено по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост.
Делото бе разгледано в едно съдебно заседание с проведено съкратено съдебно следствие. Първоначално подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обвинителния акт. 
Той бил нает на работа в дърводобива и бил взел пострадалия да му помага. Двамата живеели в едно бунгало в землището на с. Давидково. На 8 август обвиняемият се върнал на работа след кратко отсъствие и потърсил пострадалия. Намерил го на близка поляна. Жертвата била употребила алкохол. Той го попитал: „Къде ми е конят, къде ми е кошума, къде ги даде?“. Тъй като пострадалият не му отговорил, мъжът се ядосал и започнал да го удря и рита по гърдите и главата и да вика, като това се случило няколко пъти, стана ясно в хода на първото съдебно заседание. По-късно била повикана Спешна помощ и лекарите констатирали смъртта на пострадалия.
Убиецът получи 18 години затвор, които след редукцията бяха намалени на 12 години.
При обжалването обаче, 57-годишният посочил, че бил подведен от двамата си тогавашни адвокати да признае фактите в обвинителния акт. При пренията той оттеглил самопризнанията, но съдът игнорирал това.
Според апелативните магистрати в Пловдив, въпросният подход представлява съществено процесуално нарушение, „доколкото сериозно накърнява правото на подсъдимия на защита, включващо възможността му да се брани срещу обвинението, като настоява за несъвместими с обвинителния акт фактически констатации”.
Новият защитник на родопчанина поиска наказание под 10 години лишаване от свобода, докато от прокуратурата настояваха за по-тежка присъда.
Делото бе върнато на Окръжния съд в Смолян, където ще бъде гледано от друг състав.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I